Prosty sposób na soczyste kotlety schabowe
Czy na dzisiejszy obiad planujecie kotlety schabowe? Jeśli tak, pokrójcie mięso w plastry, rozbijcie kuchennym młotkiem i przeczytajcie nasze porady. Zdradzimy wam prosty sposób na to jak przygotować schabowe by były soczyste. Od dziś zawsze będziecie go stosować.
Przygotowanie kotletów schabowych to nic trudnego. Jednak nie zawsze wychodzą nam tak jakbyśmy chcieli. Wiadomo, najsmaczniejsze są soczyste i chrupiące. I dziś zajmiemy się pierwszym zagadnieniem.
Oczywiście na soczystość kotletów wpływa jakość mięsa, lecz w głównej mierze jednak jego obróbka. Dlatego dobrze wiedzieć, jak i czym je przyprawić. My proponujemy prostą marynatę z majonezu. A gdy już przystąpicie do smażenia kotletów, pamiętajcie — nie smażcie ich zbyt długo.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Prosty sposób na soczyste kotlety schabowe
Składniki:
4 plastry schabu środkowego
1 łyżka majonezu
1 łyżka soku z cytryny
1 jajko
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
sól, pieprz
tarta bułka
olej do smażenia
Przygotowanie soczystych kotletów
Plastry mięsa delikatnie rozbij kuchennym młotkiem. Oprósz z każdej strony solą i świeżo zmielonym pieprzem.
Majonez wymieszaj z sokiem z cytryny, jajkiem i natką pietruszki. W tak przygotowaną marynatę włóż kotlety, pokryj nią mięso, odstaw na kilka godzin, a nawet na całą noc do lodówki.
Na patelni rozgrzej sporą ilość oleju. Kotlety wyjmij z marynaty, panieruj w tartej bułce. Smaż po 2-3 minuty z każdej strony, aż będą rumiane.
Kotlety zdejmij z patelni, osącz z nadmiaru tłuszczu. Podawaj z gotowanymi ziemniakami i ulubioną surówką. Smacznego!
Źródło zdjęcia: canva/Yana Gayvoronskaya
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: beszamelse