Smakosze.pl
kotlet schabowy

canva/gbh007

Prosty sposób na soczyste kotlety schabowe

12 Września 2021

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Udostępnij:

Czy na dzisiejszy obiad planujecie kotlety schabowe? Jeśli tak, pokrójcie mięso w plastry, rozbijcie kuchennym młotkiem i przeczytajcie nasze porady. Zdradzimy wam prosty sposób na to jak przygotować schabowe by były soczyste. Od dziś zawsze będziecie go stosować.

Przygotowanie kotletów schabowych to nic trudnego. Jednak nie zawsze wychodzą nam tak jakbyśmy chcieli. Wiadomo, najsmaczniejsze są soczyste i chrupiące. I dziś zajmiemy się pierwszym zagadnieniem.

Oczywiście na soczystość kotletów wpływa jakość mięsa, lecz w głównej mierze jednak jego obróbka. Dlatego dobrze wiedzieć, jak i czym je przyprawić. My proponujemy prostą marynatę z majonezu. A gdy już przystąpicie do smażenia kotletów, pamiętajcie — nie smażcie ich zbyt długo.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Prosty sposób na soczyste kotlety schabowe

Składniki:

  • 4 plastry schabu środkowego

  • 1 łyżka majonezu

  • 1 łyżka soku z cytryny

  • 1 jajko

  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki

  • sól, pieprz

  • tarta bułka

  • olej do smażenia

ciasto kukułka

Aksamitne ciasto bez pieczenia kukułka - błyskawiczny deser

CZYTAJ DALEJ

Przygotowanie soczystych kotletów

Plastry mięsa delikatnie rozbij kuchennym młotkiem. Oprósz z każdej strony solą i świeżo zmielonym pieprzem.

Majonez wymieszaj z sokiem z cytryny, jajkiem i natką pietruszki. W tak przygotowaną marynatę włóż kotlety, pokryj nią mięso, odstaw na kilka godzin, a nawet na całą noc do lodówki.

Na patelni rozgrzej sporą ilość oleju. Kotlety wyjmij z marynaty, panieruj w tartej bułce. Smaż po 2-3 minuty z każdej strony, aż będą rumiane.

Kotlety zdejmij z patelni, osącz z nadmiaru tłuszczu. Podawaj z gotowanymi ziemniakami i ulubioną surówką. Smacznego!

majonez

majonez

Źródło zdjęcia: canva/Yana Gayvoronskaya

Jak dobrze znasz potrawy z czasów PRL-u? Nie bądź zbyt pewny siebie, tylko geniusz zgadnie wszystkie odpowiedzi

Pytanie 1 z 10

Z czego najczęściej jadano kotlety w czasach PRL-u?



Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: beszamelse

Zapraszamy na nasz Instagram

Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

placki

Przepisy

Ekspresowe placki z bananów, które biją na głowę nawet racuchy

Czytaj więcej >

Przepisy

Cudowny przepis na dżem z gruszek

Czytaj więcej >
biszkopt

Przepisy

Dlaczego warto dodać do biszkoptu sok z cytryny?

Czytaj więcej >

Przepisy

Jak ugotować domowy krupnik?

Czytaj więcej >
bigos

Przepisy

Tradycyjny przepis na staropolski bigos

Czytaj więcej >

Przepisy

Sycący i rozgrzewający rosół z dodatkiem pieczarek

Czytaj więcej >