Smakosze.pl Przepisy Prosty przepis na zupę kalafiorową
canva/iko636, Getty Images Pro

Prosty przepis na zupę kalafiorową

31 sierpnia 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Zupa kalafiorowa to świetny sposób na spożytkowanie zalegających w lodówce czy spiżarni warzyw. Jej smak jest doskonały, a gotowanie wyjątkowo łatwe. Taka zupa starcza na wiele dni, co dodatkowo ogranicza czas spędzony w kuchni do minimum.

Gotowanie zupy kalafiorowej jest wygodne, ponieważ większość składników można znaleźć w praktycznie każdej kuchni - dlatego nie trzeba silić się na więcej wydatków.

Jeśli chcesz poznać więcej przepisów na proste i sycące dania, zajrzyj do tego tekstu. Dowiesz się z niego jak sporządzić klasyczną kiszkę ziemniaczaną.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na zupę kalafiorową

Składniki:

  • 500 g kalafiora

  • 4 ziemniaki

  • 3 marchewki

  • 1 cebula

  • 1.5 l rosołu

  • 2 łyżki koperku

  • 2 łyżki szczypiorku

  • 200 g gęstej śmietany

  • masło

  • oliwa

Zacznij od podsmażenia w garnku na oliwie oraz maśle posiekanej w kostkę cebuli. Gdy stanie się zeszklona, dodaj pokrojoną w cienkie plasterki marchewkę. Dodaj pokrojone w kostkę kartofle i smaż 7 minut.

Dopraw warzywa solą oraz pieprzem. Wrzuć świeżego kalafiora pokrojonego w mniejsze kawałki. Zalej całość bulionem i gotuj zupę, aż warzywa staną miękkie.

Zupę odstaw z ognia, dodaj siekany świeżo koperek wraz ze szczypiorkiem. Zahartuj śmietanę z zupą i wlej ją do garnka. Wymieszaj i podawaj ze świeżym chlebem. Smacznego.

Zupa nie wystarczy ci na obiad? W tym tekście zdradzamy genialne triki na placki ziemniaczane - zachęcamy do zapoznania się z nim.

Zupa kalafiorowa

Źródło: canva/YelenaYemchuk, Getty Images Pro

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kwestiasmaku.com

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy