Smakosze.pl
Kiszka ziemniaczana

canva/CCat82, Getty Images

Lepsza niż ze sklepu, domowa kiszka ziemniaczana

30 Sierpnia 2021

Autor tekstu:

Adam Moskal

Udostępnij:

Kiszka ziemniaczana dawniej była potrawą, która bardzo często pojawiała się na stołach mniej zamożnych rodzin. Dzisiaj jadana jest przez wszystkich - kto w końcu nie lubi sycącego farszu z ziemniaków i boczku? Przygotowanie jej jest proste i nie ma konieczności korzystania z wymyślnych sprzętów kuchennych.

Kiszka ziemniaczana jest charakterystycznym daniem kuchni podlaskiej, która pełna jest ziemniaków, słoniny i wielu różnych sycącego i pożywnego jedzenia. Idealnie sprawdza się jako posiłek po dniu ciężkiej pracy.

Jej wygląd przypomina kiełbasę, jednak podczas jedzenia łatwo zauważyć dużą różnicę. Wnętrze jelita jest kremowe i delikatne, co przełamuje niekiedy pojedynczy kawałek boczku.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na kiszkę ziemniaczaną

Chcesz poznać więcej pysznych słodkości? Sprawdź ten artykuł, jeśli chcesz wiedzieć jak wykonać pyszny i zdrowy pieczony kalafior. W tym tekście z kolei zdradzamy wykonanie pysznej surówki z ogórka kiszonego.

Składniki:

  • 1,5 kg ziemniaków

  • 2 cebule

  • 300 g boczku wędzonego

  • 250 g mąki

  • pół łyżeczki pieprzu

  • 2 łyżeczki majeranku

  • 1,5 łyżeczki soli

  • 3 łyżki smalcu

  • jelita wieprzowe 2 m 

Jelita opłucz z soli, zalej ciepłą wodą i odstaw na 2 godziny. Cebulę wraz z boczkiem posiekaj w kostkę i podsmaż na smalcu, aż nabiorą złotego koloru. Ziemniaki obierz, umyj i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.

ciasto przekładane

Chrupiące, a zarazem kremowe ciasto bez pieczenia LION

CZYTAJ DALEJ

Do Kartofli dodaj mąkę, majeranek, pieprz, sól, cebulę oraz boczek. Wymieszaj masę, aż wszystkie składniki połączą się. Masą nadziewaj jelita w podobny sposób jak przy produkcji kiełbasy.

Całą kiszkę nakłuj widelcem, a następnie przełóż na blachę do pieczenia wyłożoną pergaminem. Piecz w 180 stopniach Celsjusza przez 35 minut. Smacznego.

Kiszka ziemniaczana

Źródło: canva/Darius Dzinnik / 500px, Getty Images

Jak dobrze znasz potrawy z czasów PRL-u? Nie bądź zbyt pewny siebie, tylko geniusz zgadnie wszystkie odpowiedzi

Pytanie 1 z 10

Z czego najczęściej jadano kotlety w czasach PRL-u?

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: swojskiejedzonko.com

Zapraszamy na nasz Instagram

Adam Moskal

Redaktor portalu Smakosze.pl. Pasję do gotowania rozpalił w nim Makłowicz. Swoje życie postanowił poświęcić kulinariom i dziennikarstwu. Pracował na wielu stanowiskach gastronomicznych. Prywatnie fan muzyki folkowej oraz sportów rowerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Szybkie i pyszne krokiety ziemniaczane

Czytaj więcej >

Przepisy

Obłędna surówka z kapusty pekińskiej

Czytaj więcej >
ciasto z galaretką

Przepisy

Najprostsze ciasto bez pieczenia z galaretką

Czytaj więcej >
kotlety ziemniaczane

Przepisy

Smakowite kotlety ziemniaczane z pyszną niespodzianką w środku

Czytaj więcej >
racuchy

Przepisy

Cudowne przepis na ekspresowe racuchy

Czytaj więcej >
gołąbki kuronia

Przepisy

Sprawdzony patent Kuronia na pyszne gołąbki

Czytaj więcej >