Lepsza niż ze sklepu, domowa kiszka ziemniaczana
Kiszka ziemniaczana dawniej była potrawą, która bardzo często pojawiała się na stołach mniej zamożnych rodzin. Dzisiaj jadana jest przez wszystkich - kto w końcu nie lubi sycącego farszu z ziemniaków i boczku? Przygotowanie jej jest proste i nie ma konieczności korzystania z wymyślnych sprzętów kuchennych.
Kiszka ziemniaczana jest charakterystycznym daniem kuchni podlaskiej, która pełna jest ziemniaków, słoniny i wielu różnych sycącego i pożywnego jedzenia. Idealnie sprawdza się jako posiłek po dniu ciężkiej pracy.
Jej wygląd przypomina kiełbasę, jednak podczas jedzenia łatwo zauważyć dużą różnicę. Wnętrze jelita jest kremowe i delikatne, co przełamuje niekiedy pojedynczy kawałek boczku.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Przepis na kiszkę ziemniaczaną
Chcesz poznać więcej pysznych słodkości? Sprawdź ten artykuł, jeśli chcesz wiedzieć jak wykonać pyszny i zdrowy pieczony kalafior. W tym tekście z kolei zdradzamy wykonanie pysznej surówki z ogórka kiszonego.
Składniki:
1,5 kg ziemniaków
2 cebule
300 g boczku wędzonego
250 g mąki
pół łyżeczki pieprzu
2 łyżeczki majeranku
1,5 łyżeczki soli
3 łyżki smalcu
jelita wieprzowe 2 m
Jelita opłucz z soli, zalej ciepłą wodą i odstaw na 2 godziny. Cebulę wraz z boczkiem posiekaj w kostkę i podsmaż na smalcu, aż nabiorą złotego koloru. Ziemniaki obierz, umyj i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.
Do Kartofli dodaj mąkę, majeranek, pieprz, sól, cebulę oraz boczek. Wymieszaj masę, aż wszystkie składniki połączą się. Masą nadziewaj jelita w podobny sposób jak przy produkcji kiełbasy.
Całą kiszkę nakłuj widelcem, a następnie przełóż na blachę do pieczenia wyłożoną pergaminem. Piecz w 180 stopniach Celsjusza przez 35 minut. Smacznego.
Źródło: canva/Darius Dzinnik / 500px, Getty Images
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: swojskiejedzonko.com