Smakosze.pl Przepisy Prosty sposób na czereśnie w syropie cukrowym. Letni klimat zachowasz przez cały rok
canva/

Prosty sposób na czereśnie w syropie cukrowym. Letni klimat zachowasz przez cały rok

7 lipca 2022
Autor tekstu: Renata Materlińska

Poznajcie prosty sposób na czereśnie w syropie cukrowym. Zapasteryzujcie je w słoikach, a w ten sposób zachowacie letni klimat przez cały rok. Pełne smaku czereśnie będziecie mieli na wyciągnięcie ręki. Będą doskonałe na osłodę, a także jako dodatek do ciast, deserów czy zimowej herbatki. Po 24 godzinach od pasteryzacji ich smak będzie zachwycający.

Choć w sklepach przez cały rok można kupić różne owoce i warzywa, a także zrobione z nich przetwory, to jednak nie ma jak domowe specjały. Dlatego namawiamy was do przygotowania choćby kilku słoiczków tych przetworów, które z chęcią zjedlibyście zimą. Jesteśmy przekonani, że będą do nich należały proste czereśnie w syropie.

Czereśniom w syropie trudno odmówić smaku, a i kupić podobne będzie nie lada sztuką. Są twardawe, słodkie, aromatyczne i apetyczne. Można je wyjadać łyżeczką ze słoika, dodać je do pieczonego ciasta lub ozdobić nimi tort.

Jak zrobić proste czereśnie w syropie?

Składniki:

  • 1 kg czereśni

  • 1 l wody

  • 1 szklanka cukru

Przygotowanie czereśni w syropie

Czereśnie przebierz, wypłucz 2-3 razy zmieniając wodę, osusz. Wydryluj, pozostaw sok, który puszczą owoce. Owocami napełnij wyparzone słoiczki mniej więcej do 3/4 ich wysokości.

Wodę wlej do rondelka, dodaj cukier. Całość podgrzewaj do czasu, aż cukier się rozpuści. Dodaj do płynu sok puszczony przez owoce, zagotuj.

Gorącym syropem zalej owoce znajdujące się w słoikach. Krawędzie słoików wytrzyj do sucha, nałóż pokrywki, zakręć.

Słoiki wstaw do garnka wyłożonego ściereczką. Wlej do niego tyle gorącej wody, by sięgała mniej więcej 2 cm poniżej szyjki słoików.

Garnek ze słoikami podgrzewaj na niedużym ogniu. Gotuj 25 minut, licząc od momentu zagotowania się wody w garnku.

Gdy słoiki przestygną, dokręć pokrywki. Słoiczki pozostaw do wystygnięcia, a potem wynieś je do spiżarni. Po 24 godzinach będą gotowe do spożycia.

W naszym serwisie znajdziesz też przepis na marynowane czereśnie do słoików , a także na sok z czereśni na zimę .

czereśnie
canva/cavanimages

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kuchennehity.blogspot

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy