Smakosze.pl Przepisy Prosty sposób na domowy smalec
canva/ewg3D, Getty Images Signature

Prosty sposób na domowy smalec

20 września 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Ciężko wyobrazić sobie coś bardziej swojskiego niż gruba pajda chleba posmarowana pokaźną ilością smalcu ze skwarkami. Niektórzy dodają do niego najróżniejsze dodatki, jednak najlepsza jest klasyka. Dlatego pokazujemy, jak zrobić domowy smalec w najprostszej postaci.

Smalec jest świetnym sposobem, aby wykorzystać duże ilości słoniny. Po wytopieniu ta nie psuje się przez długie miesiące, stanowi także genialny dodatek do chleba czy innych dań.

Istnieją receptury, które zawierają w sobie jabłka czy śliwki, jednak nie każdy za nimi przepada. Jeśli tęskno ci do klasyki, którą zawsze podają na wiejskich festynach, zapoznaj się poradami i zacznij wytapiać skwarki.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na domowy smalec

Jeśli chcesz poznać więcej ciekawych informacji kulinarnych, sprawdź, co jeszcze dla ciebie przygotowaliśmy. W tym artykule pokazujemy, jak usmażyć idealne racuchy. Ten tekst poświęcony został recepturze na pyszną domową chałkę.

Składniki:

  • słonina 600 g

  • 3 cebule

  • 3 ząbki czosnku

  • 200 g boczku

  • sól

  • pieprz

  • majeranek

Zacznij od odkrojenia ze słoniny skóry. Następnie wraz z boczkiem posiekaj ją w drobną kostkę. Wrzuć tłuszcz do wysokiego garnka i postaw go na palniku o średniej mocy. Smaż całość na małym ogniu.

Cebulę obierz z łupiny i pokrój ją w drobną kostkę. Dodaj ją do smalcu, cały czas mieszając - tłuszcz ma wysoką temperaturę i cebula łatwo ulega spaleniu. Po zakończeniu smażenia wrzuć do gorącego jeszcze tłuszczu przeciśnięty przez praskę czosnek.

Po smażeniu dopraw smalec majerankiem, solą oraz pieprzem. Przelej go do czystych i wyparzonych słoików. Słoiki przechowuj w ciemnym i chłodnym miejscu.

Smalec

Źródło: canva/Yana Gayvoronskaya

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: przyslijprzepis.pl

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy