Smakosze.pl Porady Prosty sposób na idealną zupę pomidorową
Jakub Kossakowski / Materiały własne

Prosty sposób na idealną zupę pomidorową

24 sierpnia 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Zupa pomidorowa jest jedną z najczęściej jedzonych zup w Polsce. Niestety wiele osób popełnia kardynalny błąd podczas jej przygotowywania. Zanim dodamy pomidory do wywaru, należy je przesmażyć - dzięki temu uzyskuje się znacznie głębszy smak i aromat.

Zupa pomidorowa ma miliony miłośników na całym świecie, w końcu jej gęsta konsystencja i intensywny smak nie pozwalają przejść obok niej obojętnie. My sami zazwyczaj podajemy ją dnia następnego po zrobieniu rosołu.

Baza wykonana z bulionu mięsnego idealnie uzupełnia pomidory swoim smakiem oraz tłustością. Jeśli chcesz, aby pomidorówka byłą jeszcze lepsza, zastosuj się do poniższych porad.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Co zrobić, aby pomidorówka była smaczniejsza?

Przede wszystkim przed zalaniem pomidorów wywarem, należy je podsmażyć na tłuszczu. Niezależnie czy korzystasz ze świeżych owoców, passaty, przecieru czy koncentratu, konieczne jest ich podsmażenie.

W trakcie smażenia zachodzi reakcja Maillarda, która polega w wielkim skrócie na karmelizacji cukrów zawartych w jedzeniu. Dzięki temu zwiększa się intensywność smaku pomidorów, a także uwypuklone są inne aromaty.

Co więcej, wstępne smażenie delikatnie koncentruje substancje zawarte w pomidorach, które nasze języki odczuwają jako umami, czyli smak mięsny. Finalnie zupa będzie o wiele lepsza, jeśli wykorzystasz ten trik.

Śmietana i cukier

Pomidory są naturalnie kwaśne, dlatego warto skontrować ten smak czymś słodkim. Nie chodzi w żadnym wypadku o posłodzenie zupy, lecz doprawienie. 1 łyżeczka na cały garnek w zupełności wystarczy.

Chcesz poznać więcej ciekawych wiadomości ze świata kulinariów? Sprawdź ten artykuł , w którym zdradzamy, dlaczego cebula w łupinie powinna znaleźć się w rosole. W tym tekście z kolei wyjaśniamy, czy można uratować nadpleśniałego brokułu przed wyrzuceniem do kosza na śmieci.

Dodając śmietanę, trzeba z kolei przedtem ją zahartować. Wlanie jej bez tej czynności spowoduje, że nabiał się zważy. Kilka łyżek gorącej zupy dodanych do śmietany rozwiąże ten problem.

Zupa pomidorowa

Źródło: canva/Yana Gayvoronskaya

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: beszamel.se.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy