Prosty sposób na marynowaną dynię w occie - jesienny skarb
Dynia marynowana to doskonały dodatek do wielu dań i świetna wytrawna przekąska. Przygotowana według poniższego przepisu zasmakuje każdemu wielbicielowi warzyw z octu. Podkręć smak niedzielnego obiadu i odkryj dynię na nowo.
Niewiele jest bardziej uniwersalnych warzyw niż dynia. To warzywo, które w Waszej kuchni zagościć może pod wieloma postaciami m.in. w ciastach, gulaszach czy zupach . Często jednak stanowi jedynie dodatek, ukryta pośród innych składników dania.
Warto skusić się na niebagatelne połączenie słodkiego dyniowego smaku z cierpkością octu. Dzięki takiej oprawie dynia będzie cieszyć Cię swoim kolorem przez cały rok. Marynowana w occie dynia wyśmienicie sprawdzi się w sałatkach czy makaronach oraz do świeżego chleba z chrupiącą skórką.
Poznaj przepis na jesienny skarb — marynowaną dynię
Potrzebujesz:
-
2 kg dyni
-
1,2 l wody
-
200 ml octu 10%
-
16 szt. goździków
-
5 ziaren ziela angielskiego
-
1 łyżeczki soli
Dynię dokładnie myjemy, usuwamy z niej skórkę jeśli to konieczne. Warzywo dzielimy na mniejsze części, usuwamy z nich miąższ i kroimy w kostkę. Zwróćmy uwagę, by nie była ona zbyt drobna — nie chcemy, by dynia rozgotowała się w trakcie blanszowania.
Wodę zagotowujemy w dużym garnku z dodatkiem soli. Wkładamy do niej pokrojoną dynię, doprowadzamy do wrzenia i wyjmujemy łyżką cedzakową. Tak przygotowane pomarańczowe sześciany przekładamy do wyparzonych słoików .
Robimy zalewę octową. Do wody dodajemy cukier, ocet, ziele angielskie oraz goździki. Gorące kawałki dyni zalewamy gotującą się miksturą. Następnie zakręcamy słoiki i ustawiamy je do góry dnem do ostygnięcia. Przetwory możemy dodatkowo poddać pasteryzacji , ale nie jest to konieczne.
Jeśli przy gotowaniu udało ci się część dyni rozgotować — nie szkodzi. Zrób z niej kopytka . Możesz też wykorzystać ją do przyrządzenia pysznej pasty kanapkowej . Jeśli do marynowania wybrałeś odmianę hokkaido, dodana skórka spowoduje, że będzie ona bardziej gęsta i łatwiej rozsmaruje się na kromce.
Źródło: canva/arfo, Maren Wischnewski
Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: mojegotowanie