Smakosze.pl Przepisy Prosty sposób na marynowaną dynię w occie - jesienny skarb
canva/ arfo, Maren Wischnewski

Prosty sposób na marynowaną dynię w occie - jesienny skarb

16 września 2021

Dynia marynowana to doskonały dodatek do wielu dań i świetna wytrawna przekąska. Przygotowana według poniższego przepisu zasmakuje każdemu wielbicielowi warzyw z octu. Podkręć smak niedzielnego obiadu i odkryj dynię na nowo.

Niewiele jest bardziej uniwersalnych warzyw niż dynia. To warzywo, które w Waszej kuchni zagościć może pod wieloma postaciami m.in. w ciastach, gulaszach czy zupach . Często jednak stanowi jedynie dodatek, ukryta pośród innych składników dania.

Warto skusić się na niebagatelne połączenie słodkiego dyniowego smaku z cierpkością octu. Dzięki takiej oprawie dynia będzie cieszyć Cię swoim kolorem przez cały rok. Marynowana w occie dynia wyśmienicie sprawdzi się w sałatkach czy makaronach oraz do świeżego chleba z chrupiącą skórką.

Poznaj przepis na jesienny skarb — marynowaną dynię

Potrzebujesz:

  • 2 kg dyni

  • 1,2 l wody

  • 200 ml octu 10%

  • 16 szt. goździków

  • 5 ziaren ziela angielskiego

  • 1 łyżeczki soli

Dynię dokładnie myjemy, usuwamy z niej skórkę jeśli to konieczne. Warzywo dzielimy na mniejsze części, usuwamy z nich miąższ i kroimy w kostkę. Zwróćmy uwagę, by nie była ona zbyt drobna — nie chcemy, by dynia rozgotowała się w trakcie blanszowania.

Wodę zagotowujemy w dużym garnku z dodatkiem soli. Wkładamy do niej pokrojoną dynię, doprowadzamy do wrzenia i wyjmujemy łyżką cedzakową. Tak przygotowane pomarańczowe sześciany przekładamy do wyparzonych słoików .

Robimy zalewę octową. Do wody dodajemy cukier, ocet, ziele angielskie oraz goździki. Gorące kawałki dyni zalewamy gotującą się miksturą. Następnie zakręcamy słoiki i ustawiamy je do góry dnem do ostygnięcia. Przetwory możemy dodatkowo poddać pasteryzacji , ale nie jest to konieczne.

Jeśli przy gotowaniu udało ci się część dyni rozgotować — nie szkodzi. Zrób z niej kopytka . Możesz też wykorzystać ją do przyrządzenia pysznej pasty kanapkowej . Jeśli do marynowania wybrałeś odmianę hokkaido, dodana skórka spowoduje, że będzie ona bardziej gęsta i łatwiej rozsmaruje się na kromce.

dynia marynowana
dynia marynowana

Źródło: canva/arfo, Maren Wischnewski

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: mojegotowanie

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy