Prosty sposób na nieziemsko puszyste racuchy
Racuchy usmażone na złoto i okraszone cukrem pudrem będą cudownym pomysłem zarówno na drugie danie, jak i słodką kolację. Jeśli chcesz uzyskać jak największą puszystość, zastosuj się do poniższego przepisu. Z pewnością wyjdą doskonałe. Racuchy można przygotować na dwa sposoby. Z wykorzystaniem drożdży lub proszku do pieczenia. W pierwszym wypadku receptura jest nieco trudniejsza, a same racuchy mają delikatnie inny smak.
Znacznie prostszym rozwiązaniem jest jednak posiłkowanie się proszkiem do pieczenia, który wystarczy dorzucić do ciasta. Podczas smażenia wydzieli dużo gazu, który sprawi, że placki będą wyrośnięte.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Przepis na racuchy
Chcesz poznać więcej pysznych słodkości? Sprawdź ten artykuł, w którym uczymy, jak zrobić wyjątkowo smaczny sernik. W tym tekście z kolei zdradzamy metodę na domową chałkę.
Składniki:
250 g mąki
1 jajko
2 łyżki cukru
2 łyżki proszku do pieczenia
200 ml mleka
2 jabłka
olej
cukier puder
ekstrakt waniliowy
szczypta soli
Zacznij od przesiania do sporej miski mąki oraz proszku do pieczenia. Dodaj do nich 2 łyżki cukru oraz szczyptę soli. Wymieszaj ze sobą suche składniki.
Do miski wbij jajko, wlej mleko, ekstrakt waniliowy i zacznij mieszać. Gdy ciasto uzyska kremową konsystencję, zajmij się jabłkami. Obierz je, umyj i usuń z nich gniazda nasienne.
Do ciasta wrzuć jabłka, zamieszaj i postaw na ogniu patelnie z olejem. Smaż na nim racuchy z obu stron na złoty kolor. Podawaj obsypane cukrem pudrem. Smacznego.
Źródło: canva/arfo, Getty Images
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: winiary.pl