Smakosze.pl
Racuchy

canva/arfo, Getty Images

Prosty sposób na nieziemsko puszyste racuchy

1 Września 2021

Autor tekstu:

Adam Moskal

Udostępnij:

Racuchy usmażone na złoto i okraszone cukrem pudrem będą cudownym pomysłem zarówno na drugie danie, jak i słodką kolację. Jeśli chcesz uzyskać jak największą puszystość, zastosuj się do poniższego przepisu. Z pewnością wyjdą doskonałe.

Racuchy można przygotować na dwa sposoby. Z wykorzystaniem drożdży lub proszku do pieczenia. W pierwszym wypadku receptura jest nieco trudniejsza, a same racuchy mają delikatnie inny smak.

Znacznie prostszym rozwiązaniem jest jednak posiłkowanie się proszkiem do pieczenia, który wystarczy dorzucić do ciasta. Podczas smażenia wydzieli dużo gazu, który sprawi, że placki będą wyrośnięte.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na racuchy

Chcesz poznać więcej pysznych słodkości? Sprawdź ten artykuł, w którym uczymy, jak zrobić wyjątkowo smaczny sernik. W tym tekście z kolei zdradzamy metodę na domową chałkę.

Składniki:

  • 250 g mąki

  • 1 jajko

  • 2 łyżki cukru

  • 2 łyżki proszku do pieczenia

  • 200 ml mleka

  • 2 jabłka

  • olej

  • cukier puder

  • ekstrakt waniliowy

  • szczypta soli

Zacznij od przesiania do sporej miski mąki oraz proszku do pieczenia. Dodaj do nich 2 łyżki cukru oraz szczyptę soli. Wymieszaj ze sobą suche składniki.

sernik bez pieczenia

Bajecznie pyszny sernik bez pieczenia na herbatnikach

CZYTAJ DALEJ

Do miski wbij jajko, wlej mleko, ekstrakt waniliowy i zacznij mieszać. Gdy ciasto uzyska kremową konsystencję, zajmij się jabłkami. Obierz je, umyj i usuń z nich gniazda nasienne.

Do ciasta wrzuć jabłka, zamieszaj i postaw na ogniu patelnie z olejem. Smaż na nim racuchy z obu stron na złoty kolor. Podawaj obsypane cukrem pudrem. Smacznego.

Racuchy

Źródło: canva/arfo, Getty Images

Jak dobrze znasz potrawy z czasów PRL-u? Nie bądź zbyt pewny siebie, tylko geniusz zgadnie wszystkie odpowiedzi

Pytanie 1 z 10

Z czego najczęściej jadano kotlety w czasach PRL-u?

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: winiary.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Adam Moskal

Redaktor portalu Smakosze.pl. Pasję do gotowania rozpalił w nim Makłowicz. Swoje życie postanowił poświęcić kulinariom i dziennikarstwu. Pracował na wielu stanowiskach gastronomicznych. Prywatnie fan muzyki folkowej oraz sportów rowerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

gołąbki kuronia

Przepisy

Sprawdzony patent Kuronia na pyszne gołąbki

Czytaj więcej >
wątróbka

Przepisy

Obłędny przepis na wątróbkę z cudownymi dodatkami

Czytaj więcej >
robienie pierogów

Przepisy

Sekret idealnego ciasta na pierogi z 1920 roku

Czytaj więcej >
spaghetti aglio olio

Przepisy

Najszybsze i najpyszniejsze spaghetti od Roberta Makłowicza

Czytaj więcej >

Przepisy

Hitowa surówka z buraków i ogórków kiszonych

Czytaj więcej >

Przepisy

Prosty sposób na puszysty biszkopt

Czytaj więcej >