Prosty sposób na puszyste kotlety mielone jak ze szkolnej stołówki
Kotlety mielone to absolutny klasyk, który bardzo często gości na naszych stołach. Co zrobić, aby zawsze wyszły one idealnie puszyste oraz soczyste. Okazuje się, że doskonałym pomysłem jest dodanie do nich łyżeczki musztardy.
Kotlety mielone to jeden z klasyków, bez których nie wyobrażamy sobie rodzinnych obiadów. Co zrobić, aby zawsze wychodziły one idealnie puszyste oraz soczyste. Doświadczone mistrzynie gotowania, czyli nasze babcie polecały, aby zawsze wzbogacić je o łyżeczkę nietypowego dodatku - musztardy .
Prosty sposób na pyszne kotlety mielone
Chociaż kotlety mielone są daniem, które nie powinno mieć przed nami żadnych sekretów, to dziś prezentujemy nieco odświeżoną wersję tej potrawy. Nie mamy wątpliwości, że przypadnie Wam do gustu!
Dalsza część artykułu znajduje się poniżej filmu:
Składniki:
-
50 dag mięsa mielonego
-
1 cebula
-
1 ząbek czosnku
-
1 łyżeczka musztardy
-
1 bułka kajzerka
-
0,5 szklanki mleka
-
1 jajko
-
sól i pieprz do smaku
-
trochę oliwy z oliwek
Sposób wykonania:
Posiekaj drobno cebulę i zeszklij na łyżce oleju . Zamocz w mleku bułkę, a następnie ją odciśnij.
Umyj mięso, a później zmiel je w maszynce i włóż do miski. Dodaj do niego zeszkloną wcześniej cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, jajko, bułkę, musztardę oraz rozmaryn. Masę mięsną dopraw do smaku solą i pieprzem. Całość dokładnie wymieszaj.
Z przygotowanej masy uformuj kotlety, obtocz je w bułce tartej i usmaż z obu stron na rozgrzanym oleju. Danie podawaj w towarzystwie ziemniaków oraz ulubionych surówek .
Polecamy również przepis na orientalną wersję kotletów mielonych oraz niezwykłą recepturę Okrasy na wege obiad.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Obłędny przepis na pomidory z cebulą w zalewie octowej, hit wśród przetworów
-
Przepis na wyborne placki z młodej kapusty, pokocha je cała rodzina
źródło: winiary