Przepis Okrasy na niezwykłe wege kotlety
Mało kto zna się na kulinariach tak, jak Karol Okrasa. Kucharz znakomicie odnajduje się w daniach kuchni tradycyjnej, jednak równie dobrze radzi sobie z eksperymentami. Dobrym przykładem są wege. Domownicy nie będą mogli się im oprzeć.
Wege kotlety z bardzo taniego składnika
Powszechnie uważa się, że dieta bezmięsna jest droższa. Wcale nie musi tak być. Wystarczy spojrzeć na wege kotlety od Karola Okrasy. Smakołyki przygotowuje się z niedrogiego składnika, który dostaniem niemal w każdym sklepie.
Karol Okrasa swoje wege kotlety przygotowuje głównie z soczewicy. Obok niej pojawią się inne tanie specjały takie jak, chociażby kapusta. Danie mistrza kuchni przypadnie do gustu nawet najbardziej zatwardziałym mięsożercom.
Dlaczego warto ograniczać mięso w diecie?
Jakiś czas temu wspominaliśmy o tym, jak mięso wpływa na proces odchudzania. Bez wątpienia klasyczne kotlety nie są najzdrowszym jedzeniem. Nie można zapominać o tym, że według aktualnej piramidy żywienia, mięso jest jedną z ostatnich rzeczy, która powinna lądować na naszych talerzach, jako jedna z ostatnich.
Z kolei hodowle przemysłowe zwierząt znacząco odbijają się na kondycji naszej planety. Zużywają masę zasobów i generują ogromne ilości zanieczyszczeń. Prędzej, czy później taki sposób produkcji mięsa będzie musiał iść w odstawkę, ponieważ nie mamy żadnej planety zapasowej.
Najlepszym krokiem z naszej strony jest próba zużywania jak najmniejszej ilości zasobów. Uda nam się to osiągnąć poprzez ograniczenie spożywania mięsa. Wege kotlety od Karola Okrasy są dobrym sposobem na smaczny i bezmięsny posiłek.
(YouTube / KuchniaLidla.pl)
Przepis na wege kotlety jest banalnie prosty
Na początku musimy zaopatrzyć się w niezbędne składniki na nasze kotlety. Część z nich znajdziecie we własnym domu. Po resztę trzeba będzie udać się do sklepu. Co dokładnie będzie nam potrzebne?
200 g młodej kapusty
100 g suchej ciecierzycy
4 suszone pomidory
2 cebule dymki
50 g sera feta
2 ząbki czosnku
jajko
10 g świeżej mięty
natka pietruszki
3 g papryki wędzonej w proszku
odrobina pieprzu
Ciecierzycę umieszczamy w misce z zimną wodą. Odstawiamy ją na cały dzień. Musi porządnie się namoczyć. Ziarna odcedzamy i blendujemy. Powinniśmy otrzymać jednolitą, gładką masę. Liście kapusty umieszczamy we wrzątku. Po takiej kąpieli wstawiamy je do zimnej wody.
Liście drobno siekamy. Podobnie postępujemy z czosnkiem, cebulą i suszonymi pomidorami. Składniki mieszamy ze zblendowaną ciecierzycą. Masę wzbogacamy o jajko i rozdrobnioną miętę oraz pietruszkę. Wszystko dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy ser feta.
Z masy lepimy niewielkie kotlety. Powinny być wielkości orzecha włoskiego. Specjał smażymy w głębokim oleju. Dobrze serwować go razem z mizerią i ziemniakami. Karol Okrasa zaprezentował swój przepis na YouTube na kanale KuchniaLidla.pl. Właśnie stamtąd pochodzą zdjęcia umieszczone powyżej. Warto zapoznać się z tym nagraniem, które można znaleźć pod tym artykułem. Godne uwagi są również kotlety ziemniaczane od uwielbianego kucharza.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: KuchniaLidla.pl