Jak wykorzystać w kuchni morwę czarną?
Morwa czarna jest dziś nieco zapomniana. Jednak z pewnością warto dodać ją do swojego jadłospisu, ponieważ zawierają wiele cennych składników odżywczych. Ciemne owoce można bez większych problemów przekształcić w przepyszne przetwory.
Morwa czarna charakteryzuje się bardzo słodkim smakiem z przebijającymi się kwaśnymi nutami. Bez wątpienia przypadnie do gustu wielu smakoszom. Zwłaszcza jeśli przygotujemy jej owoce w odpowiedni sposób.
Dalsza część artykułu znajduje się poniżej filmu:
Jakie sekrety skrywa morwa czarna?
Jakiś czas temu na naszym portalu gościła morwa biała. Jest ona o wiele słodsza od czarnej odmiany i łatwiej się na nią natknąć. Okazuje się, że morwa czarna również ma wiele zalet. Znajdziemy w niej wiele witamin i minerałów.
Morwa czarna zawiera żelazo, potas, magnez, fosfor, witaminę C, witaminę PP oraz witaminy z grupy B. Oprócz tego owoce są dobrym źródłem flawonoidów i kwasów organicznych. Warto po nie sięgać w przypadku arytmii, miażdżycy, kaszlu, astmie oskrzelowej oraz chorobach nerek.
Zdrowe owoce można jeść na surowo, jednak nic nie stoi na przeszkodzie, by przygotować z nich wyśmienite konfitury. Morwa czarna w tej odsłonie sprosta wymaganiom nawet najbardziej wybrednych spośród smakoszy.
Konfitura z morwy czarnej
Na początku musimy zaopatrzyć się w niezbędne składniki. Będziemy potrzebowali 2 kilogramów morwy czarnej, kilograma cukru oraz pół litra wody. Przygotowanie rozpoczynamy od starannego umycia owoców.
Umyte owoce morwy czarnej umieszczamy w garnku. Podgrzewamy je na małym ogniu. Stopniowo dodajemy do nich wodę i mieszamy. Gdy owoce zmniejszą swoją objętość, wówczas wzbogacamy je o cukier.
Kiedy woda odparuje i otrzymamy konsystencję konfitury, nasz wyrób przekładamy do czystych słoików i pasteryzujemy. Jak jeszcze możemy wykorzystać morwę czarną w kuchni?
Canva / cometary
Sok z morwy czarnej
Do przygotowania soku będziemy potrzebowali 2 kilogramów morwy czarnej, kilograma cukru oraz 750 ml wody. Oczyszczone i umyte owoce zasypujemy cukrem. Dodajemy do nich wodę i podgrzewamy na małym ogniu przez około 3 godziny.
Mieszankę przecedzamy przez gazę. Owoce warto wycisnąć. Wówczas zyskamy więcej soku. Gotowy produkt musimy jeszcze raz podgrzać. Godny uwagi jest także napój z liści morwy białej.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: Ekologia; WP Kuchnia; zgardenpl.blogspot.com