Przepis na wyborne placki z młodej kapusty, pokocha je cała rodzina
Placki z młodej kapusty sprostają wymaganiom nawet najbardziej wybrednych spośród smakoszy. Prośby o dokładkę są niemal pewne. Wyśmienite placki z młodej kapusty są bardzo proste w przygotowaniu.
Bez wątpienia różnej maści placki są doskonałą propozycją obiadową. Dziś wypróbujemy recepturę na wyborne smakołyki z młodej kapusty. Domownicy momentalnie wyczyszczą talerze.
Dalsza część artykułu znajduje się poniżej filmu:
Placki z młodej kapusty podbiją serca najbliższych
Nie da się ukryć, że placki cieszą się sporą popularnością. Najczęściej sięgamy po smakołyki na bazie ziemniaków. Jakiś czas temu prezentowaliśmy niecodzienny przepis na kultowe placki.
Tym razem na naszym portalu zagoszczą placki z młodej kapusty. Smakołyk z pewnością przypadnie do gustu wielbicielom warzywnych dań. Receptura jest banalnie prosta i każdy powinien z nią sobie poradzić. Jakich składników potrzebujemy?
3 jajka
7 ml sosu sojowego
5 ml oleju
3 g soli
70 g mąki
1 kg poszatkowanej młodej kapusty
cebula
szczypiorek
Przepyszne i proste placki z młodej kapusty
Na początku w misce mieszamy jajka, sos sojowy, olej oraz sól. Składniki ubijamy stopniowo, wzbogacając je o mąkę. Powinniśmy otrzymać gładkie ciasto. Gdy już to nastąpi, łączymy z nim poszatkowaną kapustę.
Całość urozmaicamy drobno posiekaną lub startą cebulą. Kiedy ciasto na placki jest już gotowe, możemy przystąpić do smażenia. Na patelni rozprowadzamy równomiernie olej i włączamy ogień.
Ciasto przelewamy partiami na rozgrzany tłuszcz. Placki smażymy przez około 3 minuty z każdej strony. Powinny się ładnie zarumienić. Gotowe danie wykładamy na ręczniki papierowe. W ten sposób pozbędziemy się nadmiaru oleju. Placki dobrze smakują z dodatkiem czosnkowego sosu.
Canva / iuliia_n
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: Beszamel