Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Przepis na orientalną wersję kotletów mielonych
Jakub Kossakowski
Jakub Kossakowski 21.06.2021 02:00

Przepis na orientalną wersję kotletów mielonych

Kotlety mielone w wyjątkowej odsłonie
Canva / Inna Luzan

Kotlety mielone są jednym z najlepszych kulinarnych szlagierów naszej rodzimej kuchni. W każdym domostwie przyrządza się je odrobinę inaczej. Kultowe kotlety mielone wiele zyskają, jeśli wzbogacisz je o sos sojowy. Orientalne wydanie obiadowego klasyka z pewnością podbije serca najbliższych.

Smakowite kotlety mielone niejednokrotnie przyprawiały nas o szybsze bicie serca. Wszystko za sprawą ich niepowtarzalnych walorów smakowych. Okazuje się, że wyśmienite mięsne frykasy można przygotować odrobinę inaczej. Nowa wersja kotletów mielonych na długo pozostaje w pamięci.

Dalsza część tekstu znajduje się poniżej:

Kotlety mielone w orientalnym wydaniu

Nie da się ukryć, że kotlety mielone zajmują szczególne miejsce w Polskiej kuchni. Nietrudno natknąć się na smakoszy, którzy z miłą chęcią spałaszowaliby je na obiad. Jakiś czas temu prezentowaliśmy przepis na kotlety mielone od samego Jakuba Kuronia. Dziś wypróbujemy równie interesującą recepturę.

Istnieje wiele przepisów na kotlety mielone. Wszakże w każdym domu przygotowuje się je odrobinę inaczej. Jednak z pewnością godne uwagi są kotlety mielone w orientalnym wydaniu. Za sprawą sosu sojowego zyskują one znacznie bardziej wyrazisty smak.

Kotlety mielone w tej wyjątkowej odsłonie są bardzo proste w przygotowaniu. Oprócz sosu sojowego zagoszczą w nich inne wyjątkowo aromatyczne przyprawy. Na początku musimy zaopatrzyć się w niezbędne składniki. Co dokładnie będzie nam potrzebne?

  • 400 g mięsa mielonego

  • sucha kajzerka

  • 200 ml mleka

  • jajko

  • cebula

  • niewielka marchewka

  • 3 ząbki czosnku

  • 15 ml sosu sojowego

  • 10 g papryki wędzonej

  • 10 g curry

  • bułka tarta

Niezawodny przepis na orientalne kotlety mielone

Kotlety mielone w tym wydaniu nie powinny nikomu sprawić większych problemów. Na początku kajzerkę namaczamy w mleku. Warto zostawić ją w nim na kilkanaście minut. W tym czasie oczyszczamy marchewkę oraz cebulę. Oba warzywa ścieramy na tarce o małych oczkach.

Do miski wkładamy mięso mielone i wzbogacamy je o starte warzywa, jajko, sos sojowy, wyciśnięte ząbki czosnku oraz przyprawy. Dodajemy także kajzerkę odciśniętą z nadmiaru mleka. Wszystkie składniki starannie mieszamy. Powinniśmy otrzymać jednolitą masę na kotlety.

Kotlety mielone wyjdą fantastycznie
Kotlety mielone wyjdą fantastycznie

(Canva / Pavel Gerasimenko)

Z powstałej masy formujemy niewielkie kotlety mielone o lekko spłaszczonym kształcie. Obtaczamy je w bułce tartej i smażymy na dobrze rozgrzanym oleju. Już sam aromat powinien przyciągnąć do kuchni ciekawskich domowników.

Kotlety mielone będą gotowe, kiedy zarumienią się z obu stron. Przeważnie na ich smażenie trzeba przeznaczyć około 15 minut. Najlepiej frykasy wyłożyć na rozgrzany olej, a po chwili zmniejszyć moc grzania. Dzięki temu będą bardziej soczyste. Warto wiedzieć, jak przygotować kotlety mielone w bezmięsnej odsłonie.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Doradca Smaku

Zapraszamy na nasz Instagram