Smakosze.pl Przepisy Prosty sposób na soczyste kotlety schabowe. Wszystko przez gęsty dodatek pod panierką
canva/fotek

Prosty sposób na soczyste kotlety schabowe. Wszystko przez gęsty dodatek pod panierką

17 czerwca 2022
Autor tekstu: Renata Materlińska

Znamy prosty sposób na soczyste kotlety schabowe. Wszystko przez gęsty dodatek znajdujący się pod panierką. Jest nim musztarda, która doskonale kruszy mięso, zwiększa jego soczystość i dodaje całej potrawie smaku. Czasami naprawdę warto zrobić małą zmianę w starych recepturach.

Kochamy kotlety schabowe za ich smak i łatwość przygotowania. By zrobić pyszny obiad, wystarczy tylko rozbić plastry mięsa, oprószyć je przyprawami, obtoczyć w panierce i usmażyć. Kotlety wychodzą zwykle kruche i soczyste.

Jednak czasami smak i soczystość mięsa pozostawiają w nas pewien niedosyt. Można temu zapobiec, marynując wcześniej schab np. w mleku i cebuli. My jednak mamy prostszy sposób na poprawę walorów mięsa — posmarujcie je musztardą, a efekt was zachwyci.

Przepis na soczyste kotlety schabowe

Składniki:

  • 6 plastrów schabu środkowego bez kości

  • ok. 6 łyżeczek musztardy

  • sól, pieprz

  • bułka tarta do panierowania

  • 2 jajka

  • smalec lub olej do smażenia

Przygotowanie schabowych w musztardzie

Plastry mięsa opłucz, osusz, rozbij równomiernie przy pomocy kuchennego młotka. Oprósz je z każdej strony solą i pieprzem.

Każdy płat mięsa posmaruj z obu stron musztardą. Kotlety odstaw przynajmniej na godzinę w chłodne miejsce.

Kotlety panieruj najpierw w tartej bułce, potem w rozkłóconym jajku i na końcu znowu w tartej bułce.

Na patelni rozgrzej sporą ilość tłuszczu. Kładź kotlety i smaż je po kilka minut z każdej strony, aż będą rumiane.

W naszym serwisie znajdziesz też przepis na kotlety schabowe w jogurtowej marynacie , a także na schabowe bez panierki .

musztarda
canva/YelenaYemchuk

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kuchnia.wp

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy