Proste ciasto bez pieczenia z 3 składników. Tani deser dla całej rodziny
Ciasto bez pieczenia sprawdza się zawsze wtedy, gdy nie mamy dostępu do piekarnika. Receptura, którą dziś wam prezentujemy, nie wymaga też dużej liczby składników. By wyczarować ten pyszny deser, wystarczą zaledwie trzy produkty, które znajdziecie w każdym sklepie spożywczym.
Z przygotowaniem ciasta bez pieczenia poradzi sobie każdy. Deser z dodatkiem smakowitych galaretek owocowych nie będzie słodki, a dzięki użyciu jogurtu typu skyr będzie również obfitował w białko. Receptura jest prosta, a efekt zachwyca. Wystarczy spojrzeć na zdjęcie — pochodzące z filmu na kanale Przepiski na YouTube screen.
Przepis na ciasto bez pieczenia z trzech składników
Składniki:
24 herbatniki
4 opakowania jogurtu naturalnego typu skyr o masie 150 g każde
4 opakowania galaretki owocowej: 2 truskawkowe + 2 cytrynowe
Przygotowanie ciasta bez pieczenia z trzech składników:
Litr wody zagotowujemy w dwóch osobnych garnkach — w każdym po 500 ml. W jednej porcji rozpuszczamy galaretki truskawkowe, w drugiej cytrynowe. Odstawiamy je do przestygnięcia.
Gdy będą letnie — lecz wciąż płynne — każdą z nich łączymy z dwoma opakowaniami jogurtu skyr, a więc łącznie z 300 g nabiału. Mieszamy, a galaretkę truskawkową przenosimy na chwilę do lodówki.
W tym czasie kwadratową blachę o boku długości 20 cm wykładamy papierem do pieczenia, na którym układamy warstwę herbatników. Na ciastkach rozprowadzamy masę o smaku truskawkowym.
Całość wstawiamy do lodówki na mniej więcej godzinę. Po tym czasie deser pokrywamy masą cytrynową, a na wierzchu kładziemy druga porcję herbatników. Ponownie wkładamy do lodówki. Po kolejnej godzinie ciasto bez pieczenia z trzech składników będzie gotowe.
Przepisy na podobne smakołyki znajdziesz na naszej stronie. W tym artykule wyjaśniamy jak przygotować śmietanowiec z kolorowymi galaretkami. Ten natomiast zdradza sekret ciasta bez pieczenia na wzór tradycyjnej szarlotki.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Przepis na racuchy drożdżowe z truskawkami. Puszysty przysmak o smaku lata
Ile czasu gotować kukurydzę? Przez 1 błąd ziarna będą twarde i łykowate
Pani Dorota pokazała, jak najlepiej ugotować bób i z czym go podawać
Źródło: YT/Przepiski