Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Sałatka szwedzka z ogórków na zimę robi się praktycznie sama. Mamy najlepszy przepis
Renata Materlińska
Renata Materlińska 17.06.2022 16:40

Sałatka szwedzka z ogórków na zimę robi się praktycznie sama. Mamy najlepszy przepis

sałatka szwedzka
screen z kanału Smakosze na YouTube

Oto sałatka szwedzka z ogórków na zimę, która robi się praktycznie sama. Mamy na nią najlepszy, prosty przepis. Ogórki wystarczy pokroić w plasterki, zalać zalewą i zapasteryzować. Zimą będą doskonałym dodatkiem do obiadu — pełnym smaku i bez pracy.

Choć czasy robienia mnóstwa przetworów na zimę odeszły już trochę w niepamięć, to jednak wiele osób nadal przygotowuje swoje ulubione przysmaki. Zwłaszcza takie, których nie da się nigdzie kupić i to za żadne skarby. Do takich przetworów należy z pewnością sałatka szwedzka.

Sałatkę szwedzką robi się z ogórków. A jej tajemnicą jest pełna aromatu zalewa. Gdy pokrojone warzywa poleżą w niej odpowiednio długo, nabiorą doskonałego smaku. Sałatkę szwedzką można podać do obiadu, np. pieczonego lub duszonego mięsa.

Jak zrobić sałatkę szwedzką z ogórków?

Składniki:

  • 1,5 kg ogórków gruntowych lub sałatkowych

  • 1 l wody

  • 1 łyżka soli

  • pieprz w ziarnach

  • ziarna ziela angielskiego

  • ziarna gorczycy

na zalewę:

  • 2 szklanki wody

  • 1,5 szklanki cukru

  • 1,5 szklanki octu 10 proc.

Przygotowanie sałatki szwedzkiej na zimę

Ogórki dokładnie umyj, pokrój wraz ze skórką w cienkie plasterki. 1 l wody wymieszaj z łyżką soli, solanką zalej ogórki, odstaw na 3 godziny.

Po tym czasie ogórki odcedź i osącz na sicie. Napełnij nimi wyparzone słoiki o pojemności 500 ml. Do każdego wsyp po pół łyżeczki ziaren pieprzu, łyżeczkę gorczycy i kilka ziaren ziela angielskiego.

Na zalewę zagotuj wodę z cukrem i octem. Gorącą zalej ogórki, tak by były dokładnie przykryte. Słoiki szczelnie zakręć.

Słoiki wstaw do garnka wyściełanego ściereczką, wlej dobrze ciepłą wodę, tak by sięgała ok. 3 cm poniżej szyjki słoików. Zagotuj i gotuj od tego momentu jeszcze ok. 12 minut.

Słoiki pozostaw w garnku, by trochę przestygły. Wyjmij je, ustaw na pokrywkach i pozostaw do całkowitego wystygnięcia.

Na naszej stronie znajdziesz też przepis na ogórki po grecku do słoików, a także na ogórki po chińsku na zimę.

plastry ogórków
canva/Marcin Jucha

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: przyslijprzepis