Sałatka szwedzka z ogórków na zimę robi się praktycznie sama. Mamy najlepszy przepis
Oto sałatka szwedzka z ogórków na zimę, która robi się praktycznie sama. Mamy na nią najlepszy, prosty przepis. Ogórki wystarczy pokroić w plasterki, zalać zalewą i zapasteryzować. Zimą będą doskonałym dodatkiem do obiadu — pełnym smaku i bez pracy.
Choć czasy robienia mnóstwa przetworów na zimę odeszły już trochę w niepamięć, to jednak wiele osób nadal przygotowuje swoje ulubione przysmaki. Zwłaszcza takie, których nie da się nigdzie kupić i to za żadne skarby. Do takich przetworów należy z pewnością sałatka szwedzka.
Sałatkę szwedzką robi się z ogórków. A jej tajemnicą jest pełna aromatu zalewa. Gdy pokrojone warzywa poleżą w niej odpowiednio długo, nabiorą doskonałego smaku. Sałatkę szwedzką można podać do obiadu, np. pieczonego lub duszonego mięsa.
Jak zrobić sałatkę szwedzką z ogórków?
Składniki:
1,5 kg ogórków gruntowych lub sałatkowych
1 l wody
1 łyżka soli
pieprz w ziarnach
ziarna ziela angielskiego
ziarna gorczycy
na zalewę:
2 szklanki wody
1,5 szklanki cukru
1,5 szklanki octu 10 proc.
Przygotowanie sałatki szwedzkiej na zimę
Ogórki dokładnie umyj, pokrój wraz ze skórką w cienkie plasterki. 1 l wody wymieszaj z łyżką soli, solanką zalej ogórki, odstaw na 3 godziny.
Po tym czasie ogórki odcedź i osącz na sicie. Napełnij nimi wyparzone słoiki o pojemności 500 ml. Do każdego wsyp po pół łyżeczki ziaren pieprzu, łyżeczkę gorczycy i kilka ziaren ziela angielskiego.
Na zalewę zagotuj wodę z cukrem i octem. Gorącą zalej ogórki, tak by były dokładnie przykryte. Słoiki szczelnie zakręć.
Słoiki wstaw do garnka wyściełanego ściereczką, wlej dobrze ciepłą wodę, tak by sięgała ok. 3 cm poniżej szyjki słoików. Zagotuj i gotuj od tego momentu jeszcze ok. 12 minut.
Słoiki pozostaw w garnku, by trochę przestygły. Wyjmij je, ustaw na pokrywkach i pozostaw do całkowitego wystygnięcia.
Na naszej stronie znajdziesz też przepis na ogórki po grecku do słoików, a także na ogórki po chińsku na zimę.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Przepis na racuchy drożdżowe z truskawkami. Puszysty przysmak o smaku lata
Ile czasu gotować kukurydzę? Przez 1 błąd ziarna będą twarde i łykowate
Pani Dorota pokazała, jak najlepiej ugotować bób i z czym go podawać
Źródło: przyslijprzepis