Kiszenie młodej kapusty krok po kroku. Zdradzamy najlepszą recepturę
Kiszenie młodej kapusty wcale nie jest trudne. Specjał przygotujecie bez problemu, jeśli zaopatrzycie się w odpowiednią sól. Najlepsza do tego typu wyrobów będzie pozbawiona dodatków sól kamienna niejodowana. Używając innej, ryzykujecie, że wyrób się zepsuje.
Kiszenie młodej kapusty jest doskonałą metodą na nadanie warzywu chrupkości i smaku. Kiszonki są bardzo zdrowe i warto przyrządzać je w domu. Mamy wtedy pewność, że używamy jakościowych produktów. Sprawdźcie nasze wskazówki, a wszystko się uda.
Prosty patent na kiszenie młodej kapusty
Składniki:
3 kg młodej kapusty
3 średniej wielkości marchewki, najlepiej młode
3 łyżki soli kamiennej
2 łyżeczki kminku (opcjonalnie)
Jak przeprowadzić kiszenie młodej kapusty?
Główkę kapusty oczyszczamy i szatkujemy. Marchew szorujemy pod bieżącą wodą, a następnie obieramy ją i ścieramy na tarce o większych oczkach. Warzywa łączymy z przyprawami w misce, a następnie ugniatamy, by puściły sok.
Po godzinie umieszczamy je w dużym, czystym słoiku lub większym kamiennym naczyniu. Ubijamy masę pięściami. Przykrywamy je i odstawiamy w ciemne, niezbyt chłodne miejsce na 2 dni. Wtedy rozpocznie się fermentacja.
Warzywa przez kolejne 3-4 dni nadal trzymamy w takich samych warunkach, codziennie dziurawiąc je drewnianą łyżką, by uwolnić powstające w tym procesie gazy. Po tym czasie kiszenie młodej kapusty możemy zakończyć, przenosząc ją do lodówki.
Przygotowany przez was domowy rarytas będzie idealny jako baza do surówek np. tej do ryby. Można też z powodzeniem jeść ją na surowo w towarzystwie kotleta schabowego czy karkówki pieczonej. Smacznego.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Przepis na racuchy drożdżowe z truskawkami. Puszysty przysmak o smaku lata
Ile czasu gotować kukurydzę? Przez 1 błąd ziarna będą twarde i łykowate
Pani Dorota pokazała, jak najlepiej ugotować bób i z czym go podawać
Źródło: przyslijprzepis