Kasia smaży nowoczesne kotlety schabowe bez panierki. Lepiej je doprawia, są dietetyczne
Unikacie schabowych, bo są kaloryczne? Zobaczcie, jak Kasia smaży nowoczesne kotlety schabowe bez panierki. Lepiej je doprawia, dzięki czemu są dietetyczne i pełne smaku. Może wy też skusicie się na taką kulinarną rewolucję, za której sprawą odchudzicie swoją dietę?
Kotlety schabowe są potrawą, której mało kto potrafi sobie odmówić. Kuszą chrupiącą panierką i soczystym wnętrzem. Niestety za ich doskonałym smakiem kryje się mnóstwo kalorii. Nie każdy ma na nią ochotę, ze względów zdrowotnych i w trosce o swoją sylwetkę.
Na szczęście kotlety schabowe wcale nie oznaczają panierki i smażenia na tłuszczu. Za chwilę swój dietetyczny przepis na nie zdradzi Kasia, która jedynie dobrze doprawia plastry mięsa, a potem smaży je na patelni grillowej.
Nowoczesne kotlety schabowe bez panierki
Składniki:
4 plastry schabu środkowego bez kości
słodka mielona papryka
czosnek granulowany
suszone pomidory w płatkach
suszona bazylia
suszona natka pietruszki
sól, pieprz
Przygotowanie kotletów schabowych według Kasi
Plastry mięsa opłucz, osusz papierowymi ręcznikami. Każdy natrzyj z obu stron przyprawami. Ułóż na talerzu, przykryj folią spożywczą i odstaw na co najmniej 30 minut do lodówki.
Rozgrzej patelnię grillową i ewentualnie cieniutko posmaruj je olejem. Kładź na niej plastry mięsa i smaż je po 3-4 minuty z każdej strony, aż ładnie się zrumienią.
W ten sposób przygotowane kotlety podaj z lekkostrawnymi i niskokalorycznymi dodatkami, np. ryżem i surówką z młodej kapusty.
Wskazówka:
Przed przyprawieniem plastry mięsa możesz lekko rozbić kuchennym młotkiem. Dzięki temu mięso będzie kruchsze.
Na naszej stronie znajdziesz też przepis na pieczone kotlety schabowe, a także na schab pieczony w ziołach.
Źródło zdjęcia: canva/Ryzhkov
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Czy ziemniaki z kiełkami są jadalne? Wyjaśniamy raz na zawsze
Bajecznie soczysta golonka Jakuba Kuronia. Nikt nie robi delikatniejszej i smaczniejszej
Jak doprawić kurczaka na parze? Lekko, szybko, bez tłuszczu i zbędnych kalorii
Źródło: katarzyna-gileta-klepka.smaczneblogi