Smakosze.pl Przepisy Prosty sposób na tradycyjny bigos. Nie ma lepszego przepisu
canva/afro

Prosty sposób na tradycyjny bigos. Nie ma lepszego przepisu

3 września 2021
Autor tekstu: Monika Dec

Bigos należy do jednych z tradycyjnych dań kuchni polskiej. Syta i smaczna potrawa od lat cieszy się niemal ogromną popularnością. Szczególnie często sięgamy po niego w okresie jesienno - zimowym, gdy zależy nam na nieco pożywniejszych posiłkach niż latem.

Tradycyjny bigos to danie, które od pokoleń cieszy się w Polsce ogromną popularnością. Syta potrawa na bazie kiszonej kapusty doczekała się wielu odsłon. O jej letniej wersji pisaliśmy tutaj. Dzisiaj przypominamy tradycyjny przepis na tę potrawę. Być może to właśnie z niego korzystały nasze babcie i prababcie.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na tradycyjny bigos

Składniki:

  • 1/2 kg świeżej kapusty

  • 1/2 kg kiszonej kapusty

  • 300 g mięsa wieprzowego

  • 40 g suszonych grzybów

  • 200 g kiełbasy (jak wybrać najlepszą przeczytasz tutaj )

  • 150 g boczku

  • 1 cebula

  • 100 g suszonych śliwek

  • szklanka wytrawnego wina

  • 2 ziarna ziela angielskiego

  • 5 ziaren pieprzu

  • 2 liście laurowe

  • 2 nasiona jałowca

  • 2 goździki

  • sól

  • olej

Sposób wykonania:

Wsyp grzyby do garnka i zalej 500 ml zimnej wody. Pozostaw je na całą noc. Następnego dnia ugotuj je w tej samej wodzie, w której się moczyły aż będą miękkie, a później odsącz je i pokrój w paski. Koniecznie zachowaj wywar!

Opłukaj kapustę kiszoną, osącz, pokrój drobno i przełóż do garnka. Zalej ją małą ilością wrzącej wody i gotuj pod przykryciem do miękkości.

W tym czasie oczyść białą kapustę z zewnętrznych liści, poszatkuj i zalej małą ilością wrzącej wody, dodaj do niej łyżeczkę soli i gotuj do miękkości. Połącz ze sobą ugotowane kapusty w jednym garnku. Dodaj do nich grzyby wraz z wywarem oraz przyprawy: ziele angielskie, pieprz, liście laurowe, nasiona jałowca i goździki.

Pokrój mięso i podsmaż na oleju na złoty kolor. Osobno podsmaż pokrojoną cebulę wraz z boczkiem i kiełbasą. Dodaj je do kapusty wraz z mięsem i pokrojonymi śliwkami. Bigos podlej czerwonym winem. Przykryj garnek, pozostaw małą szczelinę i gotuj ją co najmniej godzinę. Po ugotowaniu przypraw bigos do smaku solą i pieprzem.

Przez kolejne 2-3 dni bigos powinno się zagotować i pogotować kilka minut. Danie z czasem przechodzi smakiem i nabiera aromatu. Zazwyczaj jest gotowy na 3 dzień. Smacznego!

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: kuchnia - domowa

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Monika Dec

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Codziennie zbieram dla Was najlepsze przepisy i kulinarne ciekawostki. Absolwentka Wydziału Dziennikarstwa i Nauk Politycznych UW. W wolnych chwilach gotuję, podróżuję i czytam książki.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy