Prosty sposób na tradycyjny bigos. Nie ma lepszego przepisu
Bigos należy do jednych z tradycyjnych dań kuchni polskiej. Syta i smaczna potrawa od lat cieszy się niemal ogromną popularnością. Szczególnie często sięgamy po niego w okresie jesienno - zimowym, gdy zależy nam na nieco pożywniejszych posiłkach niż latem.
Tradycyjny bigos to danie, które od pokoleń cieszy się w Polsce ogromną popularnością. Syta potrawa na bazie kiszonej kapusty doczekała się wielu odsłon. O jej letniej wersji pisaliśmy tutaj. Dzisiaj przypominamy tradycyjny przepis na tę potrawę. Być może to właśnie z niego korzystały nasze babcie i prababcie.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Przepis na tradycyjny bigos
Składniki:
-
1/2 kg świeżej kapusty
-
1/2 kg kiszonej kapusty
-
300 g mięsa wieprzowego
-
40 g suszonych grzybów
-
200 g kiełbasy (jak wybrać najlepszą przeczytasz tutaj )
-
150 g boczku
-
1 cebula
-
100 g suszonych śliwek
-
szklanka wytrawnego wina
-
2 ziarna ziela angielskiego
-
5 ziaren pieprzu
-
2 liście laurowe
-
2 nasiona jałowca
-
2 goździki
-
sól
-
olej
Sposób wykonania:
Wsyp grzyby do garnka i zalej 500 ml zimnej wody. Pozostaw je na całą noc. Następnego dnia ugotuj je w tej samej wodzie, w której się moczyły aż będą miękkie, a później odsącz je i pokrój w paski. Koniecznie zachowaj wywar!
Opłukaj kapustę kiszoną, osącz, pokrój drobno i przełóż do garnka. Zalej ją małą ilością wrzącej wody i gotuj pod przykryciem do miękkości.
W tym czasie oczyść białą kapustę z zewnętrznych liści, poszatkuj i zalej małą ilością wrzącej wody, dodaj do niej łyżeczkę soli i gotuj do miękkości. Połącz ze sobą ugotowane kapusty w jednym garnku. Dodaj do nich grzyby wraz z wywarem oraz przyprawy: ziele angielskie, pieprz, liście laurowe, nasiona jałowca i goździki.
Pokrój mięso i podsmaż na oleju na złoty kolor. Osobno podsmaż pokrojoną cebulę wraz z boczkiem i kiełbasą. Dodaj je do kapusty wraz z mięsem i pokrojonymi śliwkami. Bigos podlej czerwonym winem. Przykryj garnek, pozostaw małą szczelinę i gotuj ją co najmniej godzinę. Po ugotowaniu przypraw bigos do smaku solą i pieprzem.
Przez kolejne 2-3 dni bigos powinno się zagotować i pogotować kilka minut. Danie z czasem przechodzi smakiem i nabiera aromatu. Zazwyczaj jest gotowy na 3 dzień. Smacznego!
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: kuchnia - domowa