Smakosze.pl Przepisy Prosty, szybki chleb jaglany. Jedna kromka kryje w sobie wiele zdrowia
canva/FotoCuisinette

Prosty, szybki chleb jaglany. Jedna kromka kryje w sobie wiele zdrowia

28 września 2022

Chleb z kaszą jaglaną jest świetną alternatywą dla wypieków z mąką pszenną i drożdżami. Prosty przepis na pełne smaku i zdrowych dodatków pieczywo spodoba się nie tylko osobom, które nie mogą sięgać po gluten. Przygotowanie chleba jest proste i nie zajmie dużo czasu. Spróbujecie?

Zdrowy i pełen smaku chleb jest doskonałą bazą do przygotowania smacznych kanapek. Sycący wypiek z kaszą jaglaną zrobicie w kilka chwil, a po upieczeniu zachwyci was pięknym zapachem i bogatą strukturą. Warto się skusić.

Przepis na doskonały chleb jaglany

Do przygotowania wypieku przydadzą się 2 keksówki wyłożone papierem do pieczenia.

Składniki na 2 bochenki:

  • 400 g kaszy jaglanej

  • 740 ml wody

  • 400 ml napoju sojowego lub mleka

  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 80 g oleju kokosowego lub rzepakowego

  • 80 g posiekanych orzechów włoskich

  • 100 g siemienia lnianego

  • 40 g nasion chia

  • sól w ilości do smaku

Jak zrobić chleb z kaszy jaglanej? Znamy prosty przepis na zdrowy wypiek śniadaniowy

Kaszę jaglaną starannie płuczemy pod bieżącą wodą — zabieg pomoże usunąć z ziaren nieprzyjemną goryczkę. Wodę umieszczamy w garnku i doprowadzamy ją do wrzenia. Solimy, a następnie dodajemy kaszę.

Gotujemy ją na niewielkim ogniu około 12 minut, czyli do czasu, aż wchłonie cały płyn. Odstawiamy na bok, by nieco ostygła. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni Celsjusza.

Olej kokosowy topimy w rondelku. Orzechy włoskie siekamy. Dodajemy je do ugotowanych ziaren wraz chia i siemieniem lnianym. Wlewamy olej oraz napój sojowy. Starannie mieszamy wszystkie składniki.

Masę przenosimy do keksówek i wyrównujemy wierzch. Chleb z kaszą jaglaną pieczemy godzinę. Studzimy i zajadamy ze smakiem.

Na naszej stronie znajdziecie wiele pomysłów na dodatki do chleba. Szczególnie polecamy smakowity roślinny smalec z fasoli oraz wyrazistą i aromatyczną pastę z suszonych pomidorów .

Chleb jaglany jest pyszny
canva/FotoCuisinette

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: wszystkiegoslodkiego

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy