Niezwykła pasta z suszonych pomidorów. Doskonały dodatek do kanapek
Pomidory najczęściej jemy na surowo lub w postaci sosów. Suszony wariant jest jednak równie smakowity, a przy tym idealnie nadaje się do przygotowania prostej pasty kanapkowej. Do smakołyku dodajcie śliwki suszone i kilka przypraw, a uzyskacie pełne aromatu smarowidło do chleba. Spróbujecie?
Suszone pomidory są niedocenianym, choć pełnym smaku, rarytasem, który pasuje do wielu smakowitych dań czy dodatków takich jak choćby makaron ze szpinakiem i fetą, pasta jajeczna czy smakowita marynata do piersi z kurczaka.
Z aromatycznego składnika warto też przygotować pastę kanapkową. Prosty przepis inspirowany doskonałym pomysłem zaprezentowanym na blogu Jadłonomia skradnie wiele serc. Takiej pasty z pewnością jeszcze nie jedliście. Skusicie się?
Przepis na doskonałą pastę z suszonych pomidorów
Składniki:
150 g suszonych pomidorów z oleju
10 suszonych śliwek
pół szklanki gorącej wody
3/4 łyżeczki wędzonej papryki
1/4 łyżeczki zmielonych ziaren kolendry (opcjonalnie)
szczypta pieprzu cayenne (opcjonalnie)
sól i pieprz w ilości do smaku
Przygotowanie:
Śliwki umieszczamy w szklance i zalewamy je wrzątkiem. Odstawiamy do namoczenia. W pojemniki blendera umieszczamy odsączone z zalewy suszone pomidory oraz przyprawy. Dodajemy owoce z wody, zachowując ją.
Składniki miksujemy, a gdy powstanie dość gładka masa dodajemy tyle płynu z moczenia śliwek, ile potrzeba do osiągnięcia pożądanej przez nas konsystencji pasty. Gotowy smakołyk przechowujemy w lodówce maksymalnie przez 4 tygodnie. Smacznego.
Wskazówki:
Olej z suszonych pomidorów zachowajcie do smażenia - jest niezwykle aromatyczny. Warto w nim również wymoczyć mięso.
Kolendra jest przyprawą opcjonalną. Niestety nie wszyscy mogą cieszyć się jej smakiem, bo jego odczuwanie jest warunkowane genetycznie.
Źródło zdjęcia: canva/Mallivan
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Ogórki kiszone w koreańskim stylu. Niebanalny pomysł na pyszną przekąskę
Najbogatszy sos do mięsa z niczego. Zrobisz go z najprostszych i najtańszych składników
Źródło: jadlonomia