Prozdrowotna surówka z selera i pora
Surówka z pora i selera najlepiej pasuje do wyrazistych dań mięsnych, w których smak pieczeni czy kotleta jest bardzo intensywny i należy go czymś skontrować. Dodatek, który pokazujemy niżej, sprawdza się w takim połączeniu idealnie, gdyż sam ma silny smak.
Mieszanka pora i selera jest prawdziwą witaminową bombą, która znacznie poprawia funkcjonowanie ludzkiego organizmu. W porze obecna jest, chociażby, allicyna - substancja, która znajduje się również w czosnku, a jej przeciwnowotworowe działanie jest bardzo duże.
Surówka z porem i selerem
Poza allicyną, por jest bogaty w kwas foliowy, który jest szczególnie istotny dla kobiet w ciąży, gdyż zapewnia prawidłowy rozwój płodu. Na stronie dietetycy.org.pl zamieszczono także informacje o zmniejszaniu stężenia trójglicerydów we krwi dzięki spożyciu pora.
Dodatkowym atutem tej rośliny są polifenole, które odgrywają sporą rolę w walce z wolnymi rodnikami. Uważa się, że dzięki niej można ograniczyć powstawanie nowotworów okrężnicy oraz odbytnicy. Por wykazuje także działanie detoksykujące oraz przeciwzapalne.
Właściwości selera
Seler jest silnym i naturalnym środkiem wspierającym organizmy ludzi, chorych na przewlekłe choroby płuc i zapalenia górnych dróg oddechowych. Korzeń ten ułatwia odchudzanie i działa odtruwająco, przez co świetnie spisuje się jako środek do usuwania nadmiaru toksyn z organizmu.
Na naszej stronie zamieściliśmy mnóstwo informacji kulinarnych, które mogą przypaść tobie do gustu. Przeczytaj ten artykuł , w którym przekazujemy wieści o straszliwym odkryciu w popularnych przyprawach. W tym tekście zdradzamy najlepszy przepis na pyszne cebulowe kule faszerowane mięsem - idealna grillowa przekąska. Powyższy kadr pochodzi z filmu zamieszczonego na YouTube na kanale Kulinarne przygody.
Co więcej, seler ma również działać pozytywnie na nastrój i uspokajać. Jeśli więc masz tendencję do złego humoru lub odczuwasz duży stres, sięgnij po tę surówkę. Dzięki niej możesz poczuć się lepiej nie tylko fizycznie, lecz również psychicznie.
Źródło: ivanmateev, Getty Images Signature
Przepis na surówkę z selera i pora
Składniki:
-
200 g pora
-
150 g selera
-
sól
-
pieprz
-
łyżeczka octu
-
2 łyżeczki oliwy
Zacznij od umycia selera oraz pora. Pora obierz z wierzchnich brzydkich liści i sparz go wrzątkiem. Seler obierz i poszatkuj bardzo drobno przy użyciu noża, tarki lub mandoliny. Pora pokrój na bardzo cienkie pół-talarki. Włóż wszystko do miski, dodaj ocet, sól, pieprz oraz oliwę, wymieszaj i podawaj. Smacznego.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: uwielbiam.pl; dietetycy.org.pl; zdrowie.gazeta.pl