Przebojowy sernik na zimno z kajmakiem i truskawkami. Deser doskonały
Sernik na zimno jest smacznym i orzeźwiającym deserem idealnym na ciepłe dni. Przygotowany z sezonowymi owocami — np. truskawkami — smakuje jeszcze lepiej. Dodając do masy serowej z owocami kajmak, uzyskacie pełen aromatu i charakteru specjał. Spróbujcie, a już nigdy go nie pominiecie.
Sernik na zimno skusi wielu smakoszy. Proponowaliśmy wam już nietypową wersję z cynamonem oraz recepturę Ani Starmach z morelami . Tym razem zachęcamy was do przygotowania deseru z dodatkiem kajmaku. Subtelny smak sosu idealnie zgra się ze świeżą słodyczą świeżych truskawek. Skusicie się?
Przepis na wyśmienity sernik na zimno z truskawkami i kajmakiem
Proporcje produktów dobrano tak, by przygotować deser w formie o wymiarach 24 cm x 24 cm
Składniki:
-
500 g truskawek + opcjonalnie do dekoracji
-
1 kg twarogu na sernik
-
400 g mleka skondensowanego słodzonego
-
50 g masła
-
250 g ciastek owsianych (w tym 30 g do dekoracji)
-
200 ml schłodzonej śmietany kremówki
-
15 g żelatyny w proszku + 50 ml wody
-
1 opakowanie galaretki truskawkowej
-
1 laska wanilii
-
listki mięty do dekoracji (opcjonalnie)
Przygotowanie kajmaku:
Puszkę mleka skondensowanego wstawiamy pionowo do wysokiego garnka , zalewamy ją wodą w ilości wystarczającej do przykrycia i gotujemy około 3 godzin. Wyjmujemy i studzimy.
Przygotowanie spodu sernika:
Ciastka kruszymy, tak by uzyskać konsystencję piasku. Masło topimy w niewielkim garnku. Jeszcze ciepłe dodajemy do przygotowanego proszku z ciastek. Dokładnie mieszamy.
Przygotowaną masą wykładamy spód zabezpieczonej papierem do pieczenia formy. Wstawiamy do lodówki na czas przygotowania deseru.
Przygotowanie masy serowej:
Żelatynę starannie rozpuszczamy w gorącej, lecz nie wrzącej wodzie. Odstawiamy do przestudzenia. W misie miksera umieszczamy twaróg, chłodny kajmak i wanilię.
Miksujemy, a gdy uzyskamy jednolitą masę, stopniowo dodajemy 5 łyżek do żelatyny, po każdej porcji dokładnie łącząc składniki. Tak zaprawioną żelatynę umieszczamy w masie serowej i sprawnie mieszamy — jedynie do połączenia się wszystkich produktów.
W osobnym naczyniu umieszczamy schłodzoną śmietanę kremówkę i ubijamy ją na sztywno. Łączymy ją z masą serową, dzieląc ją na trzy porcje, a po każdej delikatnie mieszając całość.
Przygotowanie sernika na zimno:
Gotową masę układamy na schłodzonym spodzie. Wciskamy w nią oczyszczone truskawki. Wstawiamy do lodówki, aż do stężenia. Przyrządzamy galaretkę zgodnie z przepisem na opakowaniu, zużywając tylko połowę objętości wody.
Gdy zacznie tężeć, wylewamy ją na wierzch sernika. Deser ponownie wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia. Gotowy kroimy na kawałki. Dekorujemy je przed podaniem wedle uznania.
Wskazówka: zamiast przygotowywać kajmak z mleka skondensowanego, możecie po prostu kupić gotową masę. Też będzie smacznie.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Cukinia po prowansalsku - prosty przepis na aromatyczny i lekki obiad
-
Na jakich oczkach należy zetrzeć ziemniaki na placki ziemniaczane? Drobny szczegół ma znaczenie
-
Jak zrobić niezapomniane szare kluski? Przepis krok po kroku
Źródło: wysmakowane