Smakosze.pl Przepisy Przedwojenny biszkopt cioci Koci z 3 składników, absolutny ideał
canva/studionobra

Przedwojenny biszkopt cioci Koci z 3 składników, absolutny ideał

28 stycznia 2022

Tradycyjne przepisy często pozwalają osiągnąć najlepsze efekty. Tak będzie również w przypadku tej przedwojennej receptury na biszkopt. Delikatne ciasto z prodiża zachwyci każdego, kto go spróbuje. Jeżeli dysponujecie tym sprzętem, koniecznie sprawdźcie, jak smakuje.

Zdradzaliśmy wam już, dlaczego warto użyć oleju do zrobienia biszkoptu i podpowiadaliśmy jak przyrządzić ten specjał z trzech podstawowych składników . Tym razem na tapet bierzemy sprawdzony sposób na przyrządzenie klasycznego ciasta w prodiżu. Przedwojenna receptura zaowocuje wypiekiem, który nie opadnie i zbierze masę komplementów.

Przepis na przedwojenny biszkopt cioci Koci

Składniki:

  • 4 jaja

  • 1 szklanka drobnego cukru

  • 1 szklanka mąki pszennej

Przygotowanie:

Tortownicę smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Następnie umieszczamy ją na dnie prodiża. Jaja wbijamy do głębokiej miski.

Wsypujemy cukier i ubijamy wszystko przez 10 minut. Wyłączamy mikser, wsypujemy mąkę i ostrożnie, lecz sprawnie łączymy ją z ubitymi jajami przy pomocy łyżki.

Ciasto przelewamy do tortownicy włożonej do prodiża. Włączamy urządzenie i pieczemy ciasto przez 35 minut. W trakcie pieczenia nie uchylamy pokrywy i nie stukamy w prodiż.

Po upływie zadanego czasu biszkopt powinien być gotowy. Jego stan możemy sprawdzić przy pomocy drewnianego patyczka — po wbiciu w ciasto powinien być suchy. Ostudzony biszkopt posypujemy cukrem pudrem.

Wskazówki:

  • Jeżeli nie macie prodiża, spróbujcie upiec ciasto w piekarniku. Prodiż zazwyczaj utrzymuje temperaturę od 200 do 220 stopni Celsjusza.

  • Zamiast używać masła i bułki tartej możecie skorzystać z papieru do pieczenia. Dopilnujcie tylko, by nie dotykał ścianek prodiża i upewnijcie się, że wytrzyma temperaturę panującą w urządzeniu.

  • Biszkopt możemy upiec z jabłkiem. Obrane i pokrojone na ćwiartki owoce wystarczy ułożyć na dnie tortownicy, posypać cukrem oraz cynamonem i pokryć ciastem. Po około 40 minutach ciasto wyjmujemy zarówno z prodiża, jak i z tortownicy.

Pokrojony biszkopt z jabłkiem
Biszkopt możecie upiec z dodatkiem jabłek

Źródło zdjęcia: canva/sanapadh

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: wielkiezarcie

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy