Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Idealny, obłędnie puszysty biszkopt z 3 składników

Idealny, obłędnie puszysty biszkopt z 3 składników

Biszkopt z trzech składników
canva/Buenosia Carol

Biszkopt powinien wyjść lekki i puszysty. Tylko taki będzie dobrą bazą do przygotowania tortu. Jego zrobienie nie będzie trudne, jeśli zadbamy o odpowiednie składniki. Oryginalny przepis wykorzystuje tylko 3 produkty — mąkę, jaja i cukier. Sprawdźcie jak przemienić je w to klasyczne ciasto.

Podpowiadaliśmy wam już co zrobić, aby biszkopt nie opadał i zdradzaliśmy przepis na pyszny tort migdałowo-czekoladowy z dodatkiem malin przygotowywany na bazie tego prostego ciasta. Tym razem przedstawiamy wam sposób na idealnie puszysty i lekki biszkopt, który zachwyci najbardziej wybrednych.

Przepis na idealnie puszysty biszkopt

Składniki:

  • 3/4 szklanki mąki tortowej

  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej

  • 3/4 szklanki drobnego cukru

  • 5 jaj

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 170 stopni Celsjusza. Mąki przesiewamy przez sito wprost do dużej miski. Białka starannie oddzielamy od żółtek, a następnie ubijamy je przy pomocy miksera, pod koniec dodając cukier porcjami.

Do sztywnej i słodkiej piany wlewamy żółtka i dalej miksujemy masę. Dodajemy do niej mąkę — łyżka po łyżce. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia i przenosimy do niej masę.

Ciasto pieczemy ciasto przez 40 minut. Studzimy je w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach, stopniowo wysuwając go na zewnątrz. Gdy będzie chłodny, wyjmujemy z formy i przekładamy.

Ważne: tortownicę wyłóżcie papierem tylko na dnie. Dzięki temu ciasto przyklei się do ścianek, a szansa, że opadnie, zmaleje.

Biszkopt przełożony kremem smakuje znakomicie
Biszkopt przełożony kremem smakuje znakomicie

Źródło zdjęcia: canva/clubfoto

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: smakdnia

Zapraszamy na nasz Instagram