Niesamowita przekąska, którą wyczarujesz z ziemniaków. Na zawsze zapomnisz o zwykłych frytkach
Zapomnij o zwykłych frytkach i przygotuj kulki ziemniaczane w chrupiącej panierce. Ziemniaczana przekąska jest świetnym pomysłem między innymi na imprezę, spotkania z przyjaciółmi i dodatek do burgerów. Poznaj przepis na niezwykłą przekąskę z młodych ziemniaków.
Jeśli znudziły Ci się już frytki, ziemniaki opiekane, czy domowe chipsy, to kulki ziemniaczane w panierce z bułki tartej są idealne dla Ciebie. Każda kuleczka jest delikatna i miękka w środku, chrupiąca z zewnątrz i ma doskonały smak.
Kuleczki ziemniaczane dopraw papryką mieloną i oregano, możesz dodać również szczyptę papryki ostrej, jeśli lubisz pikantne dania. Przekąska smakuje doskonale zarówno na ciepło, zaraz po usmażeniu, jak i na zimno. Jest idealna na imprezy i spotkania w większym gronie.
Ziemniaki smaż na sporej ilości oleju, następnie przełóż je na ręcznik papierowy, aby oddały nadmiar tłuszczu. Smażenie kulek trwa dosłownie kilka minut- wystarczy, że pięknie się zarumienią, a to znak, że są już idealne.
Składniki:
-
3 młode ziemniaki
-
2 łyżki mąki ziemniaczanej
-
2-3 łyżki bułki tartej
-
jajko
-
szczypta papryki mielonej słodkiej
-
szczypta oregano
-
sól, pieprz
Dodatkowo:
-
bułka tarta do panierowania
-
olej rzepakowy do smażenia
Jak zrobić smażone kulki ziemniaczane?
Ziemniaki wyszoruj, ale nie obieraj i gotuj w osolonej wodzie przez około 30 minut. Gdy będą już miękkie, odcedź je, obierz ze skóry i przeciśnij przez praskę.
Ziemniaki przełóż do miski, dodaj sól, pieprz, paprykę mieloną i oregano. Dodaj również bułkę tartą, mąkę, jajko i dokładnie wymieszaj. Z przygotowanej masy odrywaj małe kawałki i uformuj kulki.
Każdą kuleczkę obtocz dokładnie w bułce tartej i smaż na głębokim oleju na złoty kolor, następnie przełóż na ręcznik papierowy, aby kulki ziemniaczane oddały nadmiar tłuszczu. Przekąskę podaj z ulubionymi sosami, np. z domowym ketchupem i sosem czosnkowym .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Sezonowa zupa z bobu i młodych ziemniaków. Kunsztu nadaje jej wyjątkowy ser
-
Delikatne i soczyste pulpety na parze. Lekka i smaczna wersja klasyki
-
Tanie, proste i chrupiące kotleciki ryżowe. Obiad za grosze dla całej rodziny
Źródło: tiktok.com/msshiandmrhe, beszamel.se