Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Delikatne i soczyste pulpety na parze. Lekka i smaczna wersja klasyki

Delikatne i soczyste pulpety na parze. Lekka i smaczna wersja klasyki

Delikatne i soczyste pulpety na parze
canva/ALLEKO

Pulpety z kurczaka są smaczną propozycją obiadową. Zamiast smażyć mięso, warto przygotować je na parze. Będzie bardziej delikatne i niesamowicie soczyste, a po posiłku mniej zostanie do posprzątania. Koniecznie spróbujcie — specjał zachwyci was od pierwszego kęsa.

Pulpety z kurczaka będą miłą odmianą od tradycyjnych mielonych czy schabowego. Gotowanie na parze nie tylko sprawi, że mięso nie wyjdzie suche, ale też nada mu niezwykle delikatnej i przyjemnej konsystencji. Spróbujcie, a jeszcze nie raz je zrobicie.

Składniki:

  • 600 g mięsa mielonego z kurczaka

  • 2 jaja

  • 50 g mąki ziemniaczanej

  • posiekana natka pietruszki

  • suszone pomidory w proszku lub płatki chilli (opcjonalnie)

  • sól i pieprz w ilości do smaku

Przygotowanie pulpetów z kurczaka:

Mięso mielone przenosimy do miski. Wsypujemy mąkę i wbijamy jaja. Ze składników wyrabiamy masę, a następnie łączymy ją z natką pietruszki oraz suszonymi pomidorami lub płatkami chilli, jeśli ich używamy.

Na koniec całość doprawiamy solą i pieprzem. Z tak przygotowanej masy formujemy małe, okrągłe kotlety. W garnku przeznaczonym do gotowania na parze umieszczamy wodę i zagotowujemy ją.

W pojemniku umieszczamy przygotowane mięso i zawieszamy go nad parą. Gotujemy przez 20 minut. Po tym czasie pulpety podajemy z ulubionymi dodatkami np. z ziemniakami z wody i słodką surówką z selera.

Warto skusić się też na makaron i domowy sos pomidorowy. Ten pierwszy możecie ugotować przy okazji, umieszczając go w wodzie pod mięsem. Pamiętajcie tylko, by nie odpowiednio dobrać czas przyrządzania i nie rozgotować go.

Pulpety będą smaczne w sosie
canva/YelenaYemchuk

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: fajnegotowanie