Smakosze.pl Przepisy Przekrój papryki i nadziej tym farszem. Zachwyty gwarantowane
Fot. Shutterstock/AlexDonin

Przekrój papryki i nadziej tym farszem. Zachwyty gwarantowane

17 stycznia 2025

Papryka faszerowana to sprawdzony sposób na szybki obiad. Jest niejako z definicji pełen warzyw, a przy tym dobrze zrównoważony, jeśli chodzi o składniki odżywcze. Jest też, co ważne, łatwy w przygotowaniu i późniejszym odgrzaniu.

Faszerowane papryki

Trzeba przyznać, że papryka jak mało który inny produkt aż się prosi, by podać go w faszerowanej wersji. Wystarczy odkroić „wieczko”, a z powstałych miseczek wydobyć gniazda nasienne. Wypełnione odpowiednio esencjonalnym farszem, np. podobnym do tego z gołąbków, jest świetnym jednogarnkowym posiłkiem, który łatwo zabrać do pracy.

Nic dziwnego, że od lat doceniamy paprykę w tej roli. Choć nie jest to dokładnie klasyk tradycyjnej polskiej kuchni, w wielu domach zapewne kojarzy się z babcinymi obiadami. W tej wersji jednak ma składnik, o którym myślimy rzadko.

zapiekane papryki
fot. Canva
Wzięli pod lupę pomidory z Lidla i Biedronki. Wyniki testu są jasne

Papryka z soczewicą

Prócz ryżu w naszym przepisie znajduje się też jarmuż , a przede wszystkim soczewica . Ta niezwykle zdrowa roślina strączkowa jest bogata w witaminy i mikroelementy. Warto pamiętać o strączkach, bo to świetne źródło białka roślinnego doskonałe na sycący na długo, a przy tym smaczny obiad z piekarnika.

Składniki

  • 1 duża okrągła papryka
  • 60 g brązowego ryżu
  • 60 g soczewicy
  • 25 g jarmużu
  • 1 puszka pomidorów
  • 1 mała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka pestek dyni
  • Sól, pieprz, zioła prowansalskie
  • Olej roślinny

Papryka z piekarnika na obiad

Ryż płuczemy, zalewamy wodą o dwukrotnie większej objętości i gotujemy pod przykryciem na niewielkim ogniu osolony szczyptą soli. W razie potrzeby uzupełniamy wodę tak długo, aż ryż będzie ją pił i stanie się miękki. Soczewicę gotujemy w osolonej wodzie przez 15 minut.

Paprykę myjemy i odkrawamy górną partię . Pozbywamy się gniazd nasiennych. Alternatywnie paprykę można przekroić wzdłuż na połówki.

Z jarmużu wykrawamy grube łodygi. Resztę siekamy, podobnie jak czosnek i cebulę. Wszystko podsmażamy na patelni. Kiedy jarmuż zmniejszy objętość, a cebula będzie szklista, dodajemy pomidory. Sos przyprawiamy do smaku i dusimy 10 minut.

Do sosu dodajemy soczewicę i ryż. Wszystko dokładnie mieszamy. Faszerujemy paprykę i wkładamy do naczynia żaroodpornego wysmarowanego delikatnie olejem. Obiad zapiekamy w piekarniku przez 30 minut w temperaturze 180 stopni . Podajemy z podprażonymi i posiekanymi pestkami dyni.

Wypróbuj też przepis na ciasto drożdżowe z niezwykłym dodatkiem i dowiedz się, które ziemniaki tuczą najbardziej .

faszerowana papryka
fot. Canva
Ten szybki obiad z mięsem to hit w moim domu. Nie uwierzysz, w czym obtaczam mielone
Nigdy nie używaj papieru do pieczenia w ten sposób. To powszechny błąd, ryzykujesz zdrowiem
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy