Mieszam z ryżem i zapiekam 15 minut. Najlepszy obiad na piątek bez grama mięsa
Taki ekspresowy obiad nie jest żadnym wyzwaniem, za to sprawia wszystkim jedzącym wiele satysfakcji. Danie jednogarnkowe oparte na ryżu, z pomidorami i rybą, jest postne, ale przy tym niezwykle smaczne. Zapiekankę taką łatwo później odgrzać, dlatego warto przygotować jej więcej i mieć w zapasie na aktywny weekend lub do pracy.
Zapiekanka z tuńczykiem
Proste w przygotowaniu i niezwykle szybkie, zapiekanki należą do naszych ulubionych obiadów na piątek. Często motywacją do ich przygotowania jest sprzątanie lodówki. Nic dziwnego – taki obiad to idealna uczta z resztek. W naszym przepisie odnajdzie się z takiej kategorii zwłaszcza ryż, którego czasem gotujemy za dużo do zupy lub drugiego dania.
Ryż łączymy z rybą, którą zawsze łatwo mieć pod ręką, a konkretnie – z tuńczykiem z puszki. Pamiętajmy jednak, że najtańsze produkty tego typu mogą zawierać niezbyt wysokiej jakości rybie mięso. Dlatego warto się starać kupić możliwie wysokiej jakości tuńczyka.
Ten szybki obiad z mięsem to hit w moim domu. Nie uwierzysz, w czym obtaczam mieloneRyż i ryba z piekarnika
Ilustracje do tego przepisu pochodzą z kanału Pyszne na stole. Ich wersja pokazuje, że danie to uda się z dowolnym żółtym serem. W tej roli najlepiej jednak sprawdza się, jak zawsze, starta mozzarella.
Składniki
- 1 szklanka ryżu
- 3 jajka
- 1 puszka tuńczyka
- 120 ml śmietany 12%
- 1 duża cebula
- 1 pomidor
- 150 g startej mozzarelli
- Sól, pieprz, olej
Szybki obiad na piątek
Ryż gotujemy do miękkości według przepisu na opakowaniu i odcedzamy. Cebulę drobno siekamy. Smażymy na wolnym ogniu do zeszklenia.
Skręcamy gaz do minimum i dodajemy na patelnię tuńczyka odsączonego z puszki. Wszystko przyprawiamy solą i pieprzem. Smażymy przez 1-2 minuty i odstawiamy do przestudzenia.
Ryż łączymy z zawartością patelni i mieszamy na jednolitą masę. Naczynie żaroodporne smarujemy olejem i wykładamy do niego zapiekankę. Pomidora kroimy w plastry i układamy na wierzchu.
Zapiekankę posypujemy startą mozzarellą. Do miski wybijamy jajka, roztrzepujemy i łączymy ze śmietaną w jednolity sos. Zalewamy nim zapiekankę. Wstawiamy na 15 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
Wypróbuj też przepis na zupę pomidorową z pieczonych warzyw i niezwykły dodatek do ciasta drożdżowego.