Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Mieszam z ryżem i zapiekam 15 minut. Najlepszy obiad na piątek bez grama mięsa
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 16.01.2025 21:00

Mieszam z ryżem i zapiekam 15 minut. Najlepszy obiad na piątek bez grama mięsa

obiad na piątek
Fot. youtube.com/pysznenastole

Taki ekspresowy obiad nie jest żadnym wyzwaniem, za to sprawia wszystkim jedzącym wiele satysfakcji. Danie jednogarnkowe oparte na ryżu, z pomidorami i rybą, jest postne, ale przy tym niezwykle smaczne. Zapiekankę taką łatwo później odgrzać, dlatego warto przygotować jej więcej i mieć w zapasie na aktywny weekend lub do pracy.

Zapiekanka z tuńczykiem

Proste w przygotowaniu i niezwykle szybkie, zapiekanki należą do naszych ulubionych obiadów na piątek. Często motywacją do ich przygotowania jest sprzątanie lodówki. Nic dziwnego – taki obiad to idealna uczta z resztek. W naszym przepisie odnajdzie się z takiej kategorii zwłaszcza ryż, którego czasem gotujemy za dużo do zupy lub drugiego dania.

Ryż łączymy z rybą, którą zawsze łatwo mieć pod ręką, a konkretnie – z tuńczykiem z puszki. Pamiętajmy jednak, że najtańsze produkty tego typu mogą zawierać niezbyt wysokiej jakości rybie mięso. Dlatego warto się starać kupić możliwie wysokiej jakości tuńczyka.

tuńczyk i cebula
Fot. youtube.com/pysznenastole
Ten szybki obiad z mięsem to hit w moim domu. Nie uwierzysz, w czym obtaczam mielone

Ryż i ryba z piekarnika

Ilustracje do tego przepisu pochodzą z kanału Pyszne na stole. Ich wersja pokazuje, że danie to uda się z dowolnym żółtym serem. W tej roli najlepiej jednak sprawdza się, jak zawsze, starta mozzarella.

Składniki

  • 1 szklanka ryżu
  • 3 jajka
  • 1 puszka tuńczyka
  • 120 ml śmietany 12%
  • 1 duża cebula
  • 1 pomidor
  • 150 g startej mozzarelli
  • Sól, pieprz, olej

Szybki obiad na piątek

Ryż gotujemy do miękkości według przepisu na opakowaniu i odcedzamy. Cebulę drobno siekamy. Smażymy na wolnym ogniu do zeszklenia.

Skręcamy gaz do minimum i dodajemy na patelnię tuńczyka odsączonego z puszki. Wszystko przyprawiamy solą i pieprzem. Smażymy przez 1-2 minuty i odstawiamy do przestudzenia.

Ryż łączymy z zawartością patelni i mieszamy na jednolitą masę. Naczynie żaroodporne smarujemy olejem i wykładamy do niego zapiekankę. Pomidora kroimy w plastry i układamy na wierzchu.

Zapiekankę posypujemy startą mozzarellą. Do miski wybijamy jajka, roztrzepujemy i łączymy ze śmietaną w jednolity sos. Zalewamy nim zapiekankę. Wstawiamy na 15 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.

Wypróbuj też przepis na zupę pomidorową z pieczonych warzyw i niezwykły dodatek do ciasta drożdżowego.

zalewanie zapiekanki
Fot. youtube.com/pysznenastole