Smakosze.pl Porady Przenigdy nie jedz zielonkawych ziemniaków. Konsekwencje mogą być bardzo poważne
Canva/@Olga Ivanova

Przenigdy nie jedz zielonkawych ziemniaków. Konsekwencje mogą być bardzo poważne

10 lutego 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Twoje ziemniaki zrobiły się zielonkawe, a ty zastanawiasz się, czy to normalne? Wyjaśnijmy raz na zawsze, dlaczego tak się dzieje i czy możesz przyrządzić z nich obiad dla swojej rodziny. Niedopatrzenie może mieć fatalne skutki.

Chroń ziemniaki

Ziemniak to jeden z podstawowych składników naszego jadłospisu. Nic dziwnego. Jest tani, uniwersalny, a w dodatku dostarcza potrzebnych składników odżywczych. Niestety, to warzywo narażone jest na różnego rodzaju choroby.

Jedna z nich objawia się zmianą koloru. Bierze się ono stąd, że ziemniaki mają dostęp do zbyt dużej ilości światła . Dlatego powinno się przechowywać w piwnicy lub w innym ciemnym miejscu.

ziemniaki w piwnicy.jpg
Canva/@marefoto
Przenigdy nie wyrzucaj czerstwych pączków. 1 trick i będą smakować lepiej niż świeże

Dlaczego nie można jeść zielonych ziemniaków?

Pojawienie się zieleni na ziemniakach jest reakcją obronną . Ma ono uchronić je przed owadami i bakteriami. Brzmi całkiem pozytywnie, bo przecież ziemniaki w naturalny sposób się bronią. Niestety, zielenienie oznacza, że pojawiłaa się w nich substancja, która chroni ziemniaki, ale jest bardzo toksyczna dla ludzi .

Jest nią solanina . Najwięcej jej znajduje się w skórze ziemniaka. Nie myśl jednak, że wystarczy ją obrać i po problemie. Nawet ugotowanie, czy upieczenie ziemniaków nie pomoże. Takie ziemniaki są po prostu niezdatne do jedzenia i należy się ich pozbyć .

Co się może stać?

Zjedzenie ziemniaków z solaniną w środku, związane jest z narażeniem się na poważne zatrucie . Mogą pojawić się:

  • silne bóle głowy
  • gorączka
  • wymioty
  • biegunka
  • bóle brzucha

Objawy mogą utrzymywać się przez 24 godziny . Lepiej jednak nie ryzykować, bo znane są, skrajne, co prawda, ale jednak, przypadki zapadnięcia w śpiączkę lub porażenia. Dlatego nie ryzykuj. Nie jedz zielonych ziemniaków i przechowuj je w suchym i ciemnym miejscu . Wtedy nie narazisz się na poważne zatrucie. Sprawdź, jak przygotować jednodaniowy obiad oraz zrób obiad za 20 zł .

obieranie ziemniak∑ó.jpg
Canva/@dapurmelodi
Żadne nuggetsy, żadne skrzydełka. Odkąd siostra zdradziła mi przepis, robię popcorn z kurczaka jak z KFC
Dlaczego wyjmujemy liście laurowe z potraw? Powód zaskakuje niemal każdego
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy