Przenigdy nie jedz zielonkawych ziemniaków. Konsekwencje mogą być bardzo poważne
Twoje ziemniaki zrobiły się zielonkawe, a ty zastanawiasz się, czy to normalne? Wyjaśnijmy raz na zawsze, dlaczego tak się dzieje i czy możesz przyrządzić z nich obiad dla swojej rodziny. Niedopatrzenie może mieć fatalne skutki.
Chroń ziemniaki
Ziemniak to jeden z podstawowych składników naszego jadłospisu. Nic dziwnego. Jest tani, uniwersalny, a w dodatku dostarcza potrzebnych składników odżywczych. Niestety, to warzywo narażone jest na różnego rodzaju choroby.
Jedna z nich objawia się zmianą koloru. Bierze się ono stąd, że ziemniaki mają dostęp do zbyt dużej ilości światła . Dlatego powinno się przechowywać w piwnicy lub w innym ciemnym miejscu.
Dlaczego nie można jeść zielonych ziemniaków?
Pojawienie się zieleni na ziemniakach jest reakcją obronną . Ma ono uchronić je przed owadami i bakteriami. Brzmi całkiem pozytywnie, bo przecież ziemniaki w naturalny sposób się bronią. Niestety, zielenienie oznacza, że pojawiłaa się w nich substancja, która chroni ziemniaki, ale jest bardzo toksyczna dla ludzi .
Jest nią solanina . Najwięcej jej znajduje się w skórze ziemniaka. Nie myśl jednak, że wystarczy ją obrać i po problemie. Nawet ugotowanie, czy upieczenie ziemniaków nie pomoże. Takie ziemniaki są po prostu niezdatne do jedzenia i należy się ich pozbyć .
Co się może stać?
Zjedzenie ziemniaków z solaniną w środku, związane jest z narażeniem się na poważne zatrucie . Mogą pojawić się:
- silne bóle głowy
- gorączka
- wymioty
- biegunka
- bóle brzucha
Objawy mogą utrzymywać się przez 24 godziny . Lepiej jednak nie ryzykować, bo znane są, skrajne, co prawda, ale jednak, przypadki zapadnięcia w śpiączkę lub porażenia. Dlatego nie ryzykuj. Nie jedz zielonych ziemniaków i przechowuj je w suchym i ciemnym miejscu . Wtedy nie narazisz się na poważne zatrucie. Sprawdź, jak przygotować jednodaniowy obiad oraz zrób obiad za 20 zł .