Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Żadne nuggetsy, żadne skrzydełka. Odkąd siostra zdradziła mi przepis, robię popcorn z kurczaka jak z KFC
Maciej Jurczyk
Maciej Jurczyk 10.02.2024 11:30

Żadne nuggetsy, żadne skrzydełka. Odkąd siostra zdradziła mi przepis, robię popcorn z kurczaka jak z KFC

popcorn z kurczaka
Canva/@PeteerS

Z tym przepisem nie będziesz musiała chodzić do popularnej sieci restauracji typu fast food. Zaoszczędzisz masę pieniędzy, a dużo lepszy efekt osiągniesz w domu. Zrób popcorn z kurczaka i zaskocz domowników. 

Z miłości do nuggetsów

Założę się, że ty, jak każdy z nas ma czasem słabość do smażonych nuggetsów i skrzydełek z KFC. Mam tak samo, ale odkąd moja siostra dowiedziała się, że jestem fanem tej przekąski, zdradziła mi przepis, jak zrobić ją w domu.

Kiedy po jakimś czasie znowu naszła mnie ochota na tę przekąskę, nie poszedłem wtedy do fastfoodowej sieciówki tylko do sklepu mięsnego. Smak domowego popcornu z kurczaka był o niebo lepszy. No i danie było znacznie tańsze. Zrób je z tego przepisu i zaskocz się tak samo, jak ja.

piersi z kurczaka.jpg
Canva/@juefraphoto
Dlaczego wyjmujemy liście laurowe z potraw? Powód zaskakuje niemal każdego

Co oprócz kurczaka?

Gwarancją niskiej ceny tego przysmaku jest przede wszystkim mała liczba niedrogich produktów potrzebnych do jego przygotowania. Zerknij na listę i przekonaj się, jak mało potrzebujesz, aby osiągnąć efekt lepszy niż z popularnego fast foodu. 

Składniki:

  • 3 piersi z kurczaka
  • 80 g śmietany 18%
  • 200 ml mleka
  • 100 g gotowej panierki panko lub płatków kukurydzianych
  • olej

Przepis na popcorn z kurczaka

Zacznij od umycia i czyszczenia z błon piersi z kurczaka. Następnie pokrój je w drobną kostkę. Do miski wlej mleko. Dodaj śmietanę i wymieszaj na jednolitą konsystencję

Do miski przełóż pokrojone w kostkę kawałki kurczaka. Odstaw na 30 minut do zamarynowania w temperaturze pokojowej. Po tym czasie każdy kawałek obtocz w japońskiej gotowej panierce panko. Kupisz ją w sklepach orientalnych i w niektórych hipermarketach. Możesz ją również zastąpić rozgniatając płatki kukurydziane.

W głębokiej patelni lub garnku rozgrzej sporą ilość oleju. Kurczaka smaż partiami. Każdy kawałek musi zarumienić się na złoto. Odsącz na papierowym ręczniki z nadmiaru tłuszczu i gotowe. Podawaj ze swoim ulubionym sosem. Sprawdź, jaką pizzę uwielbiają Polacy oraz dowiedz się, dlaczego ksiądz odwiedził kontrowersyjny lokal

olej na patelni.jpg
Canva/@pixelshot