Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Na promocji w Biedronce kupiłem łopatkę za 8,49 zł. Teraz za 20 zł mam obfity obiad dla całej rodziny
Maciej Jurczyk
Maciej Jurczyk 10.02.2024 12:51

Na promocji w Biedronce kupiłem łopatkę za 8,49 zł. Teraz za 20 zł mam obfity obiad dla całej rodziny

łopatka pieczona
Canva/@bhofack2

Nie przecieraj oczu ze zdumienia. Tytuł nie kłamie. Naprawdę możesz przygotować obiad za 20 złotych dla całej rodziny. Wystarczy, że skorzystasz z promocji w Biedronce.

Tani obiad – dzisiaj to chyba niemożliwe

„Tani obiad” brzmi dzisiaj nieprawdopodobnie. Ja jednak udowodnię ci, że da się to zrobić. Wystarczy prześledzić oferty sklepów, wybrać produkty w promocji, czasem też zainstalować aplikację dyskontu i skomponować z nich tani obiad

Udało mi się znaleźć ciekawą promocję w najczęściej wybieranym przez Polaków sklepie, czyli Biedronce. Obecnie ten sklep dysponuje sporą ilością promocji. Ja znalazłem tam łopatkę wieprzową za 8,49 zł za kilogram oraz ziemniaki za 1,49 zł za kilogram. To naprawdę dobre ceny. Pamiętaj, tylko żeby zainstalować aplikację Biedronki. Jest ona niezbędna do zakupu mięsa w promocyjnej cenie. 

łopatka z cebulą.jpg
Canva/@Bartosz Luczak
Znany ksiądz odwiedził kontrowersyjny lokal. "Strasznie mnie wkurza, że to się udało"

Tak wiele, za tak niewiele

Produkty z listy poniżej kup w Biedronce. Wtedy będziesz miała pewność, że twój obiad będzie kosztować równo 20 zł. Składników nie ma wielu, więc powinnaś zmieścić się w tej kwocie. Nie zapomnij tylko o aplikacji.

Składniki:

  • 1,5 kg łopatki wieprzowej
  • 4 ząbki posiekanego czosnku
  • 30 g musztardy Dijon 
  • 2 cebule
  • 1 kg ziemniaków
  • oliwa
  • suszony rozmaryn
  • pieprz
  • sól

 

Przepis na obiad za 20 zł

Zacznij od obrania ząbków czosnku. Przeciśnij je przez praskę i włóż do miski. Wsyp rozmaryn. Dopraw solą i pieprzem. Wlej odrobinę oliwy. Dodaj musztardę i wymieszaj na jednolitą konsystencję

Mięso umyj i w razie potrzeby odkrój z niego nadmiar tłuszczu. Przełóż do miski. Wetrzyj w nie pastę z przypraw, musztardy i oliwy. Odstaw do lodówki na 1,5 godziny, aby się zamarynowało. Jeśli naprawdę nie masz czau, pomiń etap marynaty, trudno. 

Przed pieczeniem wyciągnij mięso z lodówki, aby ogrzało się do temperatury pokojowej. Piekarnik rozgrzej do temperatury 220 stopni. Ziemniaki obierz, umyj i pokrój w ćwiartki. Cebulę obierz, przekrój główki na pół i wraz ziemniakami włóż do naczynia żaroodpornego. Wszystko skrop olejem lub oliwą. Dopraw solą i wymieszaj

Na środku naczynia ułóż mięso i piecz w podanej wcześniej temperaturze przez około 30 minut. Gdy się przyrumieni, zmniejsz temperaturę do 180 stopni i piecz przez około 2-2,5 godziny. Gotowe mięso krój na kawałki i podawaj z upieczonymi ziemniakami i cebulką. Obiad za 20 złotych dla całej rodziny gotowy. Sprawdź, jak zrobić surówkę lepszą niż z restauracji oraz upewnij się, co możesz jeść w Środę Popielcową

łopatka pieczoa.jpg
Canva/@newpi