Z pręgi wołowej i kilku warzyw robię nieziemski węgierski bogracz. Ten jednodaniowy obiad to rodzinny hit
Wystarczy wziąć trochę warzyw, świeżą wołowinę i jednodaniowy obiad rodem z Węgier gotowy. Naje się nim cała twoja rodzina. A nieziemski smak podbije serca wszystkich smakoszy.
Jedno danie wystarczy
Obiad, aby był syty i dobry, nie musi składać się z dwóch dań. Wystarczy znaleźć przepis na jednogarnkowe danie. Od jakiegoś czasu robię węgierski bogracz, który zastępuje dwudaniowy obiad.
Chociaż przyjęło się, że jest to rodzaj zupy, ja nie umiem dokładnie go określić. Bardzo przypomina zawiesisty gulasz, mimo to, faktycznie da się go jeść jak zwykłą gęstą zupę. Niesamowity smak naprawdę zachwyca. A danie w dodatku syci, rozgrzewa i zastępuje cały obiad. Zwłaszcza, że każdy prosi o dokładkę.
Czy w Środę Popielcową katolicy mogą jeść mięso? Kościół mówi jasno i wyraźnieCo będzie ci potrzebne?
Składników do przygotowania obłędnego bogracza jest sporo, ale jednak są bardzo proste. Tylko dzięki nim jesteś w stanie osiągnąć ten niesamowity smak. Większość z nich to warzywa, więc nie będzie bardzo drogo. Sprawdź, czego ci brakuje i zaczynamy. Podobny przepis możesz znaleźć na kanale Kuchnia Marioli, skąd pochodzą zdjęcia w tym artykule.
Składniki:
- 1 kg pręgi wołowej
- 200 g wędzonego tłustego boczku
- 1,5 litra wody
- 30 g przecieru pomidorowego
- 4 czerwone papryki
- 4 pomidory (lub pomidory z puszki)
- 2 duże cebule
- 2 liście laurowe
- 4 ziarenka pieprzu angielskiego
- 1 marchew
- 3 ziemniaki
- czosnek granulowany
- wędzona papryka
- słodka papryka
- pieprz
- sól
Przepis na węgierski bogracz
Zacznij od umycia i osuszenia mięsa. Następnie pokrój je w kostkę o grubości 3 centymetrów. Przełóż do miski. Dosyp po łyżeczce: słodkiej papryki, wędzonej papryki, granulowanego czosnku. Całość dokładnie wymieszaj.
Boczek pokrój w kostkę i podsmaż na patelni bez dodatku tłuszczu. Następnie dodaj przyprawioną wołowinę. Wrzuć liście laurowe. Cebulę obierz, pokrój w piórka i przełóż do mięsa. Wlej litr wody. Garnek przykryj i duś na małym ogniu przez około godzinę.
W tym czasie pokrój warzywa. Papryki i pomidory umyj i pokrój w drobną kostkę. Jeśli nie masz świeżych pomidorów, użyj pomidorów z puszki. Do garnka wrzuć warzywa oraz przecier pomidorowy. Całość dokładnie wymieszaj. Teraz wlej jeszcze 0,5 litra wody.
Ziemniaki i marchew obierz, umyj, a następnie przełóż do garnka. Zamieszaj i gotuj pod przykryciem do zmięknięcia warzyw. Dodaj pieprz oraz sól. Duś przez 30 minut. Po tym czasie twój węgierski bogracz jest gotowy. Jeśli chcesz, żeby był gęściejszy, pogotuj go chwilę bez przykrycia. Podaj domownikom i patrz jak na ich twarzach, pojawia się uśmiech. Sprawdź, jaka pizza w Polsce jest najlepsza oraz dlaczego nie warto wyrzucać czerstwych pączków.