Przenigdy nie kupuj mięsa mielonego z tym dopiskiem. Zawiera masę niekoniecznie zdrowych dodatków
Mięso mielone często wykorzystujemy w kuchni. Staramy się wybierać produkt najwyższej jakości, jednak mięso z takim dopiskiem powinniśmy omijać szerokim łukiem. Zawiera dodatki, których nie chcielibyśmy spożywać. Podpowiadamy, jakiego mięso mielonego nie kupować.
Mięso mielone w naszej kuchni
Z mięsa mielonego robimy kotlety, pulpety i dodajemy to mięso do zapiekanek . Mięso mielone jest składnikiem gołąbków i wielu dań w naszej kuchni. Gdy kupujemy mięso, staramy się wybrać jak najlepszy produkt . Zależy nam na mięsie jak najwyższej jakości i mamy nadzieję, że taki właśnie produkt przynosimy ze sklepu.
W Polsce producenci muszą precyzyjnie opisywać wystawione na sprzedaż produkty . Jednak okazuje się, że mimo tego konsumenci mogą trafić na produkt wątpliwej jakości. Tak właśnie jest z mięsem mielonym, który zawiera ten dopisek . Gdy go zobaczysz na opakowaniu, nigdy nie kupuj tego mięsa.
Mięso mielone, które nie jest do końca mięsem
J eśli na opakowaniu widnieje dopisek “surowy wyrób mięsny”, to oznacza, że mięso zawiera wiele różnych substancji dodatkowych . Oprócz mięsa w produkcie znajdziemy wodę, sól, stabilizatory i regulatory kwasowości. To głównie octan sodu, askorbinian i cytrynian . Te dodatki przedłużają świeżość mięsa mielonego.
W dokumencie Parlamentu Europejskiego czytamy:
“Surowe wyroby mięsne” oznaczają świeże mięso , w tym rozdrobnione na kawałki, do którego dodano środku spożywcze, przyprawy lub substancje dodatkowe lub które poddano procesowi niewystarczającymi do modyfikacji wewnętrznej struktury włókien mięśniowych mięsa, a zatem niewystarczającymi do wyeliminowania cech świeżego mięsa
Kupuj wartościowe mięso mielone
Jeśli kupujemy mięso mielone, wybierajmy produkt, na którym jest jasno napisane, że jest to mięso mielone. Warto wybierać mięso z lady mięsnej, które jest mielone na miejscu . W sklepach możemy spotkać się też z innym dopiskiem na opakowaniu mięsa mielonego.
“Mięso garmażeryjne” oznacza świeżo rozdrobnione mięso, do którego dodano przyprawy i inne substancje dodatkowe. W produkcie znajdziemy wodę, tłuszcz, błonnik, białka, aromaty, stabilizatory i antyoksydanty . Te substancje nie mogą naruszyć wewnętrznej struktury włókien mięśniowych mięsa. Pisaliśmy o tym, ile trzeba zapłacić za słoik jagód. Radziliśmy, jak zrobić rybę w cieście.
Źródło: pysznosci.pl, doradcasmaku.pl