Smakosze.pl Produkty Przenigdy nie kupuj mięsa mielonego z tym dopiskiem. Zawiera masę niekoniecznie zdrowych dodatków
Fot. Canva/sergheyryzhov

Przenigdy nie kupuj mięsa mielonego z tym dopiskiem. Zawiera masę niekoniecznie zdrowych dodatków

6 lipca 2024

Mięso mielone często wykorzystujemy w kuchni. Staramy się wybierać produkt najwyższej jakości, jednak mięso z takim dopiskiem powinniśmy omijać szerokim łukiem. Zawiera dodatki, których nie chcielibyśmy spożywać. Podpowiadamy, jakiego mięso mielonego nie kupować.

Mięso mielone w naszej kuchni

Z mięsa mielonego robimy kotlety, pulpety i dodajemy to mięso do zapiekanek . Mięso mielone jest składnikiem gołąbków i wielu dań w naszej kuchni. Gdy kupujemy mięso, staramy się wybrać jak najlepszy produkt . Zależy nam na mięsie jak najwyższej jakości i mamy nadzieję, że taki właśnie produkt przynosimy ze sklepu.

W Polsce producenci muszą precyzyjnie opisywać wystawione na sprzedaż produkty . Jednak okazuje się, że mimo tego konsumenci mogą trafić na produkt wątpliwej jakości. Tak właśnie jest z mięsem mielonym, który zawiera ten dopisek . Gdy go zobaczysz na opakowaniu, nigdy nie kupuj tego mięsa.

mięso mielone
Fot. Canva/Ilia Nesolenyi
Większość osób nawet nie wie, że te grzyby się suszy. W takiej postaci idealnie podkręcają smak potraw

Mięso mielone, które nie jest do końca mięsem

J eśli na opakowaniu widnieje dopisek “surowy wyrób mięsny”, to oznacza, że mięso zawiera wiele różnych substancji dodatkowych . Oprócz mięsa w  produkcie znajdziemy wodę, sól, stabilizatory i regulatory kwasowości. To głównie octan sodu, askorbinian i cytrynian . Te dodatki przedłużają świeżość mięsa mielonego.

W dokumencie Parlamentu Europejskiego czytamy:

“Surowe wyroby mięsne” oznaczają świeże mięso , w tym rozdrobnione na kawałki, do którego dodano środku spożywcze, przyprawy lub substancje dodatkowe lub które poddano procesowi niewystarczającymi do modyfikacji wewnętrznej struktury włókien mięśniowych mięsa, a zatem niewystarczającymi do wyeliminowania cech świeżego mięsa

Kupuj wartościowe mięso mielone

Jeśli kupujemy mięso mielone, wybierajmy produkt, na którym jest jasno napisane, że jest to mięso mielone. Warto wybierać mięso z lady mięsnej, które jest mielone na miejscu . W sklepach możemy spotkać się też z innym dopiskiem na opakowaniu mięsa mielonego.

“Mięso garmażeryjne” oznacza świeżo rozdrobnione mięso, do którego dodano przyprawy i inne substancje dodatkowe. W produkcie znajdziemy wodę, tłuszcz, błonnik, białka, aromaty, stabilizatory i antyoksydanty . Te substancje nie mogą naruszyć wewnętrznej struktury włókien mięśniowych mięsa. Pisaliśmy o tym, ile trzeba zapłacić za słoik jagód. Radziliśmy, jak zrobić rybę w cieście.

mięso mielone
Fot. Canva/karammiri

Źródło: pysznosci.pl, doradcasmaku.pl

Przepis na ten sernik dostałem od sąsiadki. Jest tak dobry, że robię od razu podwójną porcję
Czy za zatrucie na wakacjach przysługuje odszkodowanie? Odpowiedź może niektórych mocno zdziwić
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy