Smakosze.pl Dieta Przenigdy nie wylewaj go do zlewu, działa jak balsam na jelita
Fot. Canva/semenovp

Przenigdy nie wylewaj go do zlewu, działa jak balsam na jelita

28 stycznia 2025
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Ogórki kiszone to przysmak, który ze względu na prozdrowotne właściwości na potęgę spożywany w okresie zimowym. Nie każdy wie, że cenne jest nie tylko warzywo, ale i woda po ogórkach. Zamiast wylewać, wykorzystaj ją ponownie, a poprawisz funkcjonowanie organizmu.

Nie tylko ogórki

Przed zimą wszyscy przygotowują kiszonki, które zawierają sporo witaminy C oraz innych wartości odżywczych, które wspomagają odporność. Najpopularniejsze są przede wszystkim ogórki kiszone . Cenimy samo warzywo, a zupełnie nie doceniamy wody, w której się znajdują. Okazuje się, że ona również posiada wiele cennych właściwości.

Poznaj je, a będziesz żałować, że wcześniej ten cenny składnik trafiał do zlewu. W dodatku dowiesz się także, że sok z ogórków można wykorzystać do urozmaicenia smaku wielu potraw. Szczegóły przedstawiamy w dalszej części tekstu.

ogórki.jpg
Fot. Canva/FactoryTh
Karkówka po zbójnicku jest hitem w moim domu. Ten obiad wystarcza mi zawsze na 2 dni

Woda z ogórków – właściwości

Podczas kiszenia ogórków, powstaje kwas mlekowy, czyli naturalny probiotyk . Znajduje się on w zalewie, dlatego nie należy się jej pozbywać. Kwas wspomaga pracę jelit, oczyszczając je między innymi ze szkodliwych związków, poprawiając przy tym ich mikroflorę.

Dalsza część pod tekstem

Woda z ogórków wpływa również na stan skóry, włosów i paznokci. Poprawia pracę metabolizmu, a także działa oczyszczająco na wątrobę.

Pomimo tych wielu zalet trzeba pamiętać, że woda zawiera sporo soli. Dlatego osoby borykające się z nadciśnieniem tętniczym, chorobami nerek lub serca, nie powinny spożywać jej w nadmiarze.

ogórki kiszone
fot. Canva

Jak wykorzystać wodę z ogórków?

Na pierwszą myśl o wykorzystaniu wody z ogórków przychodzi zupa ogórkowa. To całkiem niezły trop, bo kwas sprawdza się w każdym daniu, gdzie potrzeba wprowadzić nuty kwasowości. Zalewą można więc zastąpić ocet lub sok z cytryny.

Sok z ogórków sprawdzi się także do marynowania ryb lub wzbogacenia smaku sosów i gulaszu z wieprzowiny. Wykorzystując zalewę z ogórków do gotowania, trzeba pamiętać o jednej zasadzie. Wlewamy ją dopiero wtedy, kiedy wszystkie gotujące się składniki będą miękkie. W przeciwnym razie kwas sprawi, że składniki się nie ugotują i pozostaną twarde.

Sprawdź także przepis na pieczony obiad oraz zobacz, co wyjdzie z połączenia żółtek i mleka .

zupa ogórkowa.jpg
Fot. Canva/stockphotostudio
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy