Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Karkówka po zbójnicku jest hitem w moim domu. Ten obiad wystarcza mi zawsze na 2 dni
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 28.01.2025 17:17

Karkówka po zbójnicku jest hitem w moim domu. Ten obiad wystarcza mi zawsze na 2 dni

karkówka
Fot. YouTube/obzarciuch

Jaki obiad na 2 dni zachwyci smakiem? To doskonała karkówka po zbójnicku. Mięciutkie mięso duszone w sosie z pieczarek, papryki i ogórków konserwowych, kusi kolorem i aromatem. Zrobimy ją raz- dwa dzięki temu przepisowi. 

Karkówka, czyli pyszny obiad dla każdego

Gd brakuje nam pomysłów na ugotowanie obiadu, musimy zrobić jedno. Należy zerknąć na ten przepis. Dzięki niemu przygotujemy obiad na 2 dni. Będzie nie tylko pyszny, aromatyczny i kolorowy. Karkówka po zbójnicku dosłownie rozpływa się w ustach. Soczyste mięso zanurzone w apetycznym sosie pełnym warzyw, jest idealne na obiad dla całej rodziny.

 Takie danie ugotujemy w prosty sposób. Wystarczy na 2 dni, a każdy, kto spróbuje karkówki w takim wydaniu, poprosi o przepis. Dlatego już teraz poznajmy tę recepturę. Przepis można zobaczyć na kanale YouTube Obżarciuch. Stamtąd pochodzą też zdjęcia użyte w artykule. 

karkówka
Fot. YouTube/obzarciuch
Wrzuć je do pralki. Tabletki do zmywarki sprawdzą się nie tylko w kuchni

Jak przyrządzić karkówkę po zbójnicku?

Składniki:

  • 700 g karkówki
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka zielona
  • 1 papryka żółta
  • 1 cebula
  • mały słoik ogórków konserwowych
  • 200 g pieczarek
  • olej do smażenia
  • woda
  •  koncentrat pomidorowy
  • musztarda
  • ketchup

Dalsza część tekstu pod filmem

Przygotowanie karkówki po zbójnicku zaczniemy od pokrojenia karkówki w większą kostkę. Mięso przekładamy do miski, doprawiamy solą, pieprzem i słodką papryką. Mieszamy i obsmażamy na niewielkiej ilości oleju

Teraz zajmiemy się krojeniem warzyw. Pokrojoną cebulę, papryki, ogórki konserwowe i pieczarki przekładamy do naczynia żaroodpornego. Dodajemy podsmażone mięso i mieszamy. 

karkówka
Fot. YouTube/obzarciuch

Karkówka, którą zjemy z apetytem

Przyrządzamy sos z wody, musztardy, koncentratu pomidorowego i ketchupu. Składniki mieszamy i zalewamy sosem mięso oraz warzywa w naczyniu. Danie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 90 minut. Po upływie tego czasu podajemy.

Mięciutkie i soczyste mięso, apetyczny sos z warzywami to cechy, które wyróżniają to smaczne danie. Karkówka po zbójnicku będzie smakować z ziemniakami lub kaszą gryczaną. Pisaliśmy o tym, jak zrobić smaczny domowy twaróg. Informowaliśmy o teście pieczywa z Biedronki, który przeprowadził popularny dietetyk

karkówka
Fot. YouTube/obzarciuch