Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Dieta > Żaden syrop z czosnku i cebuli. Na przeziębienie lepszy jest kompot z tego owocu
Maciej Jurczyk
Maciej Jurczyk 26.01.2025 13:09

Żaden syrop z czosnku i cebuli. Na przeziębienie lepszy jest kompot z tego owocu

kompot w słoikach
Fot. Canva

Dopadło cię przeziębienie, a sprawdzone sposoby są bez szans? Wypróbuj przepis na kompot, który dzięki właściwościom pomoże ci dojść do siebie. Chorobę zażegnasz raz-dwa. 

Kompot na przeziębienie

Mimo dosyć łagodniej zimy wiele osób mierzy się teraz z przeziębieniem lub co gorsza – z grypą. Niektórzy wybierają się do lekarzy po recepty, inni stosują domowe sposoby. Obie grupy powinny postawić na kompot z gruszek. Ten niepozorny napój ma właściwości, dzięki którym każdego postawi na nogi. 

Działa zdecydowanie lepiej niż inne domowe specyfiki, więc kiedy przytrafi ci się choroba, wypróbuj go. Przepis oraz składniki umieściliśmy w dalszej części artykułu. Zanim się z nimi zapoznasz, dowiedz się, jakie właściwości ma napój. Opisaliśmy je poniżej. 

gruszki.jpg
Fot. Canva
Wielka zmiana w Kuchennych Rewolucjach. Widzom aż trudno w to uwierzyć

Dlaczego warto pić kompot z gruszek podczas przeziębienia?

Podczas przeziębienia kompot z gruszek okazuje się skuteczny, ponieważ ma właściwości antybakteryjne oraz przeciwzapalne. W jego składzie znalazł się także kawałek imbiru, który jak wiadomo, bardzo dobrze rozgrzewa.

Właściwości oraz bomba witamin z gruszek zamknięte w jednym napoju to szansa na szybkie wyjście z choroby. Napój warto spożywać również prewencyjnie, a wzmocni odporność organizmu. 

Składniki:

  • 1 kg gruszek
  • 1,5 l wody
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 2 łyżki miodu
  • kawałek imbiru 
  • 8 goździków

Przepis na kompot z gruszek

Gruszki dokładnie umyj, a następnie pokrój na osiem części. Przełóż je go garnka, zasyp cukrem, a następnie wlej wodę. Zawartość garnka podgrzewaj na średnim ogniu. 

W trakcie gotowania dodaj obrany, pokrojony na mniejsze kawałki imbir. Wsyp goździki i gotuj kompot przez 30 minut. Na koniec dodaj miód, wymieszaj i gotowe. Kompot powinien być spożywany na ciepło.

kom pot.jpg
Fot. Canva/Marco Bagnoli