Żaden syrop z czosnku i cebuli. Na przeziębienie lepszy jest kompot z tego owocu
Dopadło cię przeziębienie, a sprawdzone sposoby są bez szans? Wypróbuj przepis na kompot, który dzięki właściwościom pomoże ci dojść do siebie. Chorobę zażegnasz raz-dwa.
Kompot na przeziębienie
Mimo dosyć łagodniej zimy wiele osób mierzy się teraz z przeziębieniem lub co gorsza – z grypą. Niektórzy wybierają się do lekarzy po recepty, inni stosują domowe sposoby. Obie grupy powinny postawić na kompot z gruszek. Ten niepozorny napój ma właściwości, dzięki którym każdego postawi na nogi.
Działa zdecydowanie lepiej niż inne domowe specyfiki, więc kiedy przytrafi ci się choroba, wypróbuj go. Przepis oraz składniki umieściliśmy w dalszej części artykułu. Zanim się z nimi zapoznasz, dowiedz się, jakie właściwości ma napój. Opisaliśmy je poniżej.
Wielka zmiana w Kuchennych Rewolucjach. Widzom aż trudno w to uwierzyćDlaczego warto pić kompot z gruszek podczas przeziębienia?
Podczas przeziębienia kompot z gruszek okazuje się skuteczny, ponieważ ma właściwości antybakteryjne oraz przeciwzapalne. W jego składzie znalazł się także kawałek imbiru, który jak wiadomo, bardzo dobrze rozgrzewa.
Właściwości oraz bomba witamin z gruszek zamknięte w jednym napoju to szansa na szybkie wyjście z choroby. Napój warto spożywać również prewencyjnie, a wzmocni odporność organizmu.
Składniki:
- 1 kg gruszek
- 1,5 l wody
- 2 łyżki brązowego cukru
- 2 łyżki miodu
- kawałek imbiru
- 8 goździków
Przepis na kompot z gruszek
Gruszki dokładnie umyj, a następnie pokrój na osiem części. Przełóż je go garnka, zasyp cukrem, a następnie wlej wodę. Zawartość garnka podgrzewaj na średnim ogniu.
W trakcie gotowania dodaj obrany, pokrojony na mniejsze kawałki imbir. Wsyp goździki i gotuj kompot przez 30 minut. Na koniec dodaj miód, wymieszaj i gotowe. Kompot powinien być spożywany na ciepło.