Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Wlej żółtka do gotującego się mleka. Szkoda, że nie znałam tego przepisu wcześniej
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 28.01.2025 11:54

Wlej żółtka do gotującego się mleka. Szkoda, że nie znałam tego przepisu wcześniej

twaróg
Fot. YouTube/Ichmischelecker

Co się stanie, gdy połączymy gorące mleko i żółtka? Wkrótce czeka nas pyszna niespodzianka. Ucieszy każdego, kto uwielbia domowy ser. Smaczny i zdrowy będzie w sam raz nie tylko do kanapek. 

Jedzmy twaróg na zdrowie

Twaróg jest nie tylko smaczny, ale i zdrowy. Jedzenie tego produktu dostarczy nam witamin z grupy B, a także witamin A, D, E i PP. Regularne spożywanie twarogu doskonale działa na nasz układ trawienny, kości, zęby, poziom cukru we krwi, a także pracę układu sercowo naczyniowego. Zwykle kupujemy gotowy ser.

Natomiast domowy twaróg jest najlepszy i najsmaczniejszy. Jak go zrobić? To prostsze niż myślimy. Wystarczy połączyć gotujące się mleko z żółtkami. Dokładną recepturę znajdziemy na kanale YouTube Ich mische lecker. Stamtąd pochodzą też zdjęcia użyte w artykule. 

twaróg
Fot. YouTube/Ichmischelecker
Tych pączków nie kupuj. Sama chemia i mrożone ciasto

Jak przygotować domowy twaróg?

Składniki:

  • 1 ½ litra mleka
  • 4 jajka
  • 1 łyżka soli
  • 100 g kwaśnej śmietany

Przygotowanie domowego sera zaczniemy od wlania mleka do garnka i podgrzania go. Gdy już będzie się gotować, wlewamy żółtka. Dokładnie mieszamy składniki, a do białek dodajemy kwaśną śmietanę.

Dokładnie łączymy ze sobą składniki i delikatnie ubijamy. Gdy powstanie piana, wlewamy ją do gotujące go się mleka z żółtkami. Powoli mieszamy do zgęstnienia masy. Następnie, gdy zacznie się ścinać, gotujemy na małym ogniu przez 5 minut. 

Domowy twaróg prosty i smaczny

Garnek przykrywamy pokrywką i odstawiamy na 20 minut. Po upływie tego czasu przecedzamy przez sito i gazę. Twaróg zawijamy w gazę i odstawiamy na 2 godziny. Gdy ser już ostygnie, wkładamy go do lodówki na 2 godziny. Po upływie tego czasu możemy go podawać.

Domowy twaróg wychodzi bardzo smaczny, kremowy i delikatny. Tak dobrego nie kupimy w sklepie. Dlatego warto sięgnąć po tę recepturę. W prosty sposób przygotujemy ser, który będzie smakował całej rodzinie. Pisaliśmy, jak zrobić kopytka bez ziemniaków z przepisu Anny Lewandowskiej. Informowaliśmy, co dzieje się aktualnie z Tomaszem Jakubiakiem

twaróg
Fot. YouTube/Ichmischelecker

Źródło: YouTube/Ichmischelecker