Przenigdy nie wyrzucaj obierków z ziemniaków. Wykorzystasz je w genialny sposób
Dania z obierek z ziemniaków kojarzą się z głodem i desperacją. Jednak można przygotować z tego odpadku potrawę, która będzie prawdziwym przysmakiem. A przy tym alternatywą dla niezdrowych sklepowych przekąsek.
Chipsy z obierek
Nie mamy przeważnie wątpliwości, że dobrze wyszorowane ziemniaki są doskonale jadalne w mundurkach , czyli razem ze skórką. Przeciwnie – mają wtedy więcej wartości odżywczych. W skórkach z ziemniaków jest o wiele więcej błonnika niż w samej bulwie, bo choć warstwa jest cienka, gromadzi się tam drugie tyle co w całym miąższu.
To powód, żeby polecać jedzenie ziemniaków w mundurkach , kiedy tylko się da. Zwłaszcza że łatwo dziś kupić kartofle już wypłukane, od producentów wyposażonych w myjki ciśnieniowe, bardzo skuteczne w usuwaniu ziemi. Można je także wyszorować samemu. W sklepach zdarza się czasem znaleźć specjalne rękawiczki z szorstkiego, drucianego zmywaka, które pozwalają zrobić to szybko i łatwo.
Jedzmy skórki ziemniaków
Jednak oczywiście nie wszystkie potrawy z ziemniaków są możliwe do wykonania razem z łupinami. Przed przygotowaniem purée czy masy na kluski należy pozbyć się obierek. Ważne, by nie pozbywać się ich na zawsze, a jedynie odłożyć na bok, a na „deser” przyrządzić chipsy z obierek ziemniaków.
Dalsza część tekstu pod filmem.
Składniki
- Obierki wyszorowanych ziemniaków
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka pieprzu
- 30-50 ml oleju
Obierki z ziemniaków jako przekąska
Obierki z ziemniaków można przygotować jako chipsy na głębokim tłuszczu. Jednak takie domowe chrupki, choć przypominają te kupne, dzielą z nimi także podstawową wadę. Chodzi oczywiście o zawartość tłuszczu.
Odsączanie na ręczniku papierowym uspokaja nasze sumienie, ale na dłuższą metę nie wystarcza. Lepiej więc posłużyć się frytownicą beztłuszczową albo wstawić ziemniaczane obierki do piekarnika. W tej sposób wystarczą dwie łyżki oleju – nieco więcej, jeśli obierek jest naprawdę dużo.
Obierki przenosimy do miski, zasypujemy solą i pieprzem . Skrapiamy olejem lub oliwą i mieszamy, by składniki dotarły w zakamarki. Następnie układamy je jedną warstwą na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Chipsy z obierek ziemniaków wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220 stopni. Pieczemy przez ok. 10-15 minut . Każdy piekarnik jest inny, trudno więc o jednoznaczny przepis. Ważne by uważać na moment, kiedy będą rumiane, ale jeszcze nie zaczną się przypalać.
Po wyjęciu posypujemy chipsy jeszcze odrobiną soli i pieprzu. Warto też przyprawić je ulubionymi przyprawami . Z łatwością można w ten sposób przygotować choćby chipsy paprykowe.
Wypróbuj też przepisy na zupę zarzutkę i pierogi wiejskie .