Przepis Ani Starmach na pyszną zupę pieczarkową
Zupa pieczarkowa jest genialnym sposobem na pyszny posiłek, który nie tylko nasyci, lecz również rozgrzeje w zimny zimowy dzień. Ania Starmach przedstawiła własny przepis na tę potrawę - wychodzi z niego delikatna i wyjątkowo aromatyczna zupa. Jeśli brakuje ci dobrej receptury, lub nigdy nie mogłeś zrobić pieczarkowej w odpowiedni sposób, przychodzimy z pomocą.
Zupa pieczarkowa ma ogromną zaletę - grzyby te można kupić w praktycznie każdym sklepie i nie jest się ograniczonym do jednej pory roku jak w przypadku innych grzybów. Co więcej, pieczarki mają delikatny smak, który przypada do gustu większej ilości niejadków i wybrednych smakoszy.
Ania Starmach, jako jedna z najbardziej rozpoznawalnych Polek zajmujących się gotowaniem zawodowo, zdaje sobie sprawę, jak ugotować pyszny obiad. Dlatego nie zawiedziesz się, jeśli skusisz się na jej prosty przepis.
Przepis na zupę pieczarkową Ani Starmach
Składniki:
-
500 g pieczarek
-
70 ml śmietany 18%
-
1,2 l bulionu
-
ćwiartka selera
-
4 ziemniaki
-
1 cebula
-
1 marchew
-
1 pietruszka
-
2 liście laurowe
-
4 ziela angielskie
-
2 łyżki masła
-
garść natki pietruszki
Zacznij od przemycia pieczarek i pokrojenia ich w plasterki. Podsmaż je na maśle na złoty kolor i przełóż do miski. Marchew, pietruszkę oraz selera umyj, obierz i pokrój w drobną kosteczkę. Odstaw je na bok.
Cebulę obierz i pokrój w piórka. Ziemniaki obierz, umyj i pokrój w dużą kostkę. Do garnka wrzuć masło, cebulę, liście laurowe oraz ziele angielskie. Gdy z naczynia zacznie wydobywać się intensywny zapach, dodaj resztę warzyw. Zalej je bulionem i zagotuj.
Gotuj zupę przez 20 minut na średnim ogniu. Po tym czasie dodaj pieczarki i gotuj kolejne 15 minut. Śmietanę zahartuj gorącą zupą i wlej ją do garnka. Zamieszaj. Podawaj ze świeżą natką pietruszki siekaną oraz makaronem. Smacznego.
Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się więcej zdaniu Makłowicza na temat polskiej kuchni. Ten tekst wyjawia przepis na zupę pieczarkową z makaronem.
Źródło zdjęcia: canva/martinturzak, Getty Images
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Przepis na bajecznie pyszne placki ziemniaczane z majonezem. Wyjdą delikatne i chrupiące
-
Szybka, tania i rozgrzewająca zupa fasolowa na maśle. Mięso będzie zbędne
-
Babcina receptura na kopytka bez dodatku jajek - wyjdą miękkie jak marzenie
Źródło: aniastarmach.pl Zapraszamy na nasz Instagram