Smakosze.pl Przepisy Przepis Ewy Wachowicz na placki ziemniaczane
Pawel Wodzynski/East News; Canva/Iaroshenko

Przepis Ewy Wachowicz na placki ziemniaczane

17 października 2021

Któż z nas ich nie lubi? Chrupiące, rumiane i pyszne placki ziemniaczane królują na polskich stołach. Każdy jednak przygotowuje je nieco inaczej. Dziś prezentujemy wam recepturę Ewy Wachowicz, z której wychodzą naprawdę dobrze.

Przepis na placki ziemniaczane Ewy Wachowicz

Składniki:

  • 4 ziemniaki

  • ½ średniej cebuli

  • 1 garść ulubionego tartego sera żółtego

  • 1 ząbek czosnku

  • sól i pieprz w ilości do smaku

  • 1 łyżeczka suszonego majeranku

  • 1 jajo

  • 3 łyżki mąki pszennej

  • 1 łyżka gęstego jogurtu naturalnego

  • olej do smażenia

Proponowane dodatki:

  • łosoś wędzony i sos koperkowy

  • kwaśna śmietana oraz natka pietruszki lub szczypiorek

  • sos jabłkowy

  • żurawina ze słoika i oscypek

Przygotowanie:

Cebulę, czosnek i ziemniaki obieramy. Ziemniaki dokładnie myjemy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Cebulę siekamy.

W misce z ziemniakami umieszczamy cebulkę i roztrzepane jaj o oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Przyprawiamy masę solą i pieprzem. Dodajemy starty ser i tyle jogurtu, aby otrzymać gęstą masę.

Na patelni rozgrzewamy olej. Łyżką formujemy niewielkie placki i wykładamy je na rozgrzany tłuszcz. Smażymy na złoty kolor z obu stron i odkładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.

Placki podajemy z kwaśną śmietaną i posiekanymi ziołami. Do dania pasować będzie także śmietanowy sos koperkowy w towarzystwie łososia wędzonego. Jeśli macie natomiast ochotę, by zjeść te placki na słodko, nic nie stoi na przeszkodzie, by sięgnąć po sos jabłkowy czy żurawinę ze słoika . Ta ostatnia sprawdzi się doskonale w połączeniu z tartym oscypkiem.

Wypróbujcie również inne receptury Ewy Wachowicz. Z pewnością do gustu przypadnie Wam przepis na dyniową zupę krem . Na deser natomiast polecamy to niezwykle aromatyczne ciasto z jabłkami , które zachwyci waszych gości.

Placki ziemniaczane na desce drewnianej
Placki ziemniaczane na desce drewnianej

Źródło zdjęcia: canva/Wiktory

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: ewawachowicz

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy