Przepis Ewy Wachowicz na placki ziemniaczane
Któż z nas ich nie lubi? Chrupiące, rumiane i pyszne placki ziemniaczane królują na polskich stołach. Każdy jednak przygotowuje je nieco inaczej. Dziś prezentujemy wam recepturę Ewy Wachowicz, z której wychodzą naprawdę dobrze.
Przepis na placki ziemniaczane Ewy Wachowicz
Składniki:
-
4 ziemniaki
-
½ średniej cebuli
-
1 garść ulubionego tartego sera żółtego
-
1 ząbek czosnku
-
sól i pieprz w ilości do smaku
-
1 łyżeczka suszonego majeranku
-
1 jajo
-
3 łyżki mąki pszennej
-
1 łyżka gęstego jogurtu naturalnego
-
olej do smażenia
Proponowane dodatki:
-
łosoś wędzony i sos koperkowy
-
kwaśna śmietana oraz natka pietruszki lub szczypiorek
-
sos jabłkowy
-
żurawina ze słoika i oscypek
Przygotowanie:
Cebulę, czosnek i ziemniaki obieramy. Ziemniaki dokładnie myjemy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Cebulę siekamy.
W misce z ziemniakami umieszczamy cebulkę i roztrzepane jaj o oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Przyprawiamy masę solą i pieprzem. Dodajemy starty ser i tyle jogurtu, aby otrzymać gęstą masę.
Na patelni rozgrzewamy olej. Łyżką formujemy niewielkie placki i wykładamy je na rozgrzany tłuszcz. Smażymy na złoty kolor z obu stron i odkładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.
Placki podajemy z kwaśną śmietaną i posiekanymi ziołami. Do dania pasować będzie także śmietanowy sos koperkowy w towarzystwie łososia wędzonego. Jeśli macie natomiast ochotę, by zjeść te placki na słodko, nic nie stoi na przeszkodzie, by sięgnąć po sos jabłkowy czy żurawinę ze słoika . Ta ostatnia sprawdzi się doskonale w połączeniu z tartym oscypkiem.
Wypróbujcie również inne receptury Ewy Wachowicz. Z pewnością do gustu przypadnie Wam przepis na dyniową zupę krem . Na deser natomiast polecamy to niezwykle aromatyczne ciasto z jabłkami , które zachwyci waszych gości.
Źródło zdjęcia: canva/Wiktory
Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: ewawachowicz