Smakosze.pl
Jabłecznik

canva/bhofack2, Getty Images; Pawel Wodzynski/East News

Cudowny przepis Ewy Wachowicz na pyszne ciasto z jabłkami

3 Października 2021

(Ostatnia zmiana: 14 Października 2021)

Autor tekstu:

Adam Moskal

Udostępnij:

Jabłecznik Ewy Wachowicz jest wręcz idealnym ciastem do ugoszczenia każdego gościa. Słodki i aromatyczny farsz jabłkowy, otulony kruchym ciastem i lukrem z białek. Takie połączenie ciężko pobić innym deserem.

Jabłecznik Ewy Wachowicz zachwyca nie tylko prostotą wykonania czy wspaniałym smakiem. Dzięki zrobieniu lukru z białek prezentuje się nad wyraz okazale.

Jabłka w zależności od preferencji kucharza, warto albo zetrzeć na tarce, albo pokroić w kawałki. Druga opcja da farsz bardziej zbity, z kolei tarte jabłka utworzą pyszny mus.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na jabłecznik Ewy Wachowicz

Składniki:

  • 300 g masła

  • 300 g cukru

  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego

  • 1 jajko

  • 2 żółtka

  • 125 g śmietany 18%

  • 650 g mąki

  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

  • 2 kg jabłek

  • 3 łyżeczki cynamonu

  • 2 białka

  • 150 g cukru pudru

Zacznij od utarcia masła z cukrem i ekstraktem waniliowym. Wbij 1 jajko i dwa żółtka. Zmiksuj mikserem, dodaj śmietanę, proszek do pieczenia i mąkę. Wymieszaj ciasto rękoma.

Ciasto

Delikatne jak chmurka ciasto bez pieczenia "mleczne okienko"

CZYTAJ DALEJ

Podziel ciasto na dwie części. 2/3 ciasta włóż do lodówki, a resztę ułóż w formie wysmarowanej masłem i bułką tartą. Piecz ciasto przez 20 minut w 180 stopniach Celsjusza. Jabłka umyj, obierz ze skórki, wytnij gniazda nasienne i upraż wraz z cynamonem na patelni.

Odłożone ciasto rozwałkuj na kształt formy. Wyłóż jabłka na spód, a na nie połóż resztę ciasta. Nakłuj widelcem i piecz przez 40 minut w tej samej temperaturze. Białka ubij delikatnie z cukrem pudrem i wyłóż je na gorące ciasto. Podawaj po 20 minutach.

Ciasto

Źródło: canva/jenifoto, Getty Images Pro

Jak dobrze znasz potrawy z czasów PRL-u? Nie bądź zbyt pewny siebie, tylko geniusz zgadnie wszystkie odpowiedzi

Pytanie 1 z 10

Z czego najczęściej jadano kotlety w czasach PRL-u?

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: gotowanie.onet.pl

Adam MoskalAutor

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Kotlety z kurczaka

Przepisy

Kotlety z piersi kurczaka w panierce z krakersów i jogurtu

Czytaj więcej >
pierogi

Przepisy

Maślankowe ciasto na pierogi bez jajek i wody

Czytaj więcej >
zapiekanka

Przepisy

Zapiekanka z czerstwego chleba. Prosty patent na niedrogi obiad

Czytaj więcej >
surówka z marchewki

Przepisy

Klasyczna, lekko pikantna surówka z tartej marchewki

Czytaj więcej >

Przepisy

Sos z serków topionych do makaronu. Przepis krok po kroku

Czytaj więcej >

Przepisy

Zupa krem z soczewicy i pomidorów. Pyszny pomysł na obiad

Czytaj więcej >