Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Cudowny przepis Ewy Wachowicz na pyszne ciasto z jabłkami
Adam Moskal
Adam Moskal 03.10.2021 02:00

Cudowny przepis Ewy Wachowicz na pyszne ciasto z jabłkami

Jabłecznik
canva/bhofack2, Getty Images; Pawel Wodzynski/East News

Jabłecznik Ewy Wachowicz jest wręcz idealnym ciastem do ugoszczenia każdego gościa. Słodki i aromatyczny farsz jabłkowy, otulony kruchym ciastem i lukrem z białek. Takie połączenie ciężko pobić innym deserem.

Jabłecznik Ewy Wachowicz zachwyca nie tylko prostotą wykonania czy wspaniałym smakiem. Dzięki zrobieniu lukru z białek prezentuje się nad wyraz okazale.

Jabłka w zależności od preferencji kucharza, warto albo zetrzeć na tarce, albo pokroić w kawałki. Druga opcja da farsz bardziej zbity, z kolei tarte jabłka utworzą pyszny mus.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na jabłecznik Ewy Wachowicz

Składniki:

  • 300 g masła

  • 300 g cukru

  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego

  • 1 jajko

  • 2 żółtka

  • 125 g śmietany 18%

  • 650 g mąki

  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

  • 2 kg jabłek

  • 3 łyżeczki cynamonu

  • 2 białka

  • 150 g cukru pudru

Zacznij od utarcia masła z cukrem i ekstraktem waniliowym. Wbij 1 jajko i dwa żółtka. Zmiksuj mikserem, dodaj śmietanę, proszek do pieczenia i mąkę. Wymieszaj ciasto rękoma.

Podziel ciasto na dwie części. 2/3 ciasta włóż do lodówki, a resztę ułóż w formie wysmarowanej masłem i bułką tartą. Piecz ciasto przez 20 minut w 180 stopniach Celsjusza. Jabłka umyj, obierz ze skórki, wytnij gniazda nasienne i upraż wraz z cynamonem na patelni.

Odłożone ciasto rozwałkuj na kształt formy. Wyłóż jabłka na spód, a na nie połóż resztę ciasta. Nakłuj widelcem i piecz przez 40 minut w tej samej temperaturze. Białka ubij delikatnie z cukrem pudrem i wyłóż je na gorące ciasto. Podawaj po 20 minutach.

Ciasto

Źródło: canva/jenifoto, Getty Images Pro

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: gotowanie.onet.pl

Tagi: Ciasto