Smakosze.pl Przepisy Przepis na aromatyczny bigos staropolski Magdy Gessler
Pawel Wodzynski/East News; canva/Изображения пользователя Vladimir Mironov

Przepis na aromatyczny bigos staropolski Magdy Gessler

17 lutego 2022
Autor tekstu: Adam Moskal

Klasyczny bigos jest pyszny i uwielbiany przez większość, jednak istnieje znacznie smaczniejsza wersja. Jest nią bigos staropolski, który w przepisie od Magdy Gessler podkręcony jest dodatkiem karkówki z dzika. Mięso to nadaje całości niezwykłego aromatu i smaku.

Bigos staropolski wyróżnia się przede wszystkim wieloma rodzajami pieczonych mięs, wędzonymi wędlinami oraz użyciem czerwonego wina. Nie inaczej jest w przepisie od Magdy Gessler.

Bigos wypełniony delikatnymi mięsami, intensywnie pachnącymi przyprawami i mnóstwem kiszonej kapusty jest tak dobry, że nie można powstrzymać się przed kolejną dokładką.

Przepis na bigos staropolski Magdy Gessler

Składniki:

  • 2 kg kiszonej kapusty

  • 300 g wędzonego boczku

  • 300 g cienkiej kiełbasy

  • 300 g karkówki z dzika

  • 110 suszonych prawdziwków

  • 110 g wędzonych śliwek

  • 600 ml czerwonego wina

  • 5 sztuk jałowca

  • 4 liście laurowe

  • 4 ziarenka ziela angielskiego

  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego

  • 1 łyżka kminku

  • 1 łyżka suszonego majeranku

  • sól

  • pieprz

Kapustę przepłucz pod bieżącą wodą, przełóż ją na deskę i pokrój na mniejsze kawałki. Włóż kapustę do garnka, zalej wodą tak, aby ją przykryła, wlej wino, dodaj koncentrat pomidorowy i przyprawy. Postaw naczynie na ogniu.

Grzyby zalej wodą i odstaw do napęcznienia. Wydrylowane śliwki oraz prawdziwki posiekaj w paski i dodaj je do kapusty. Wszystkie mięsa pokrój na kostkę wielkości pojedynczego kęsa i podsmaż je na oleju na złoty kolor.

Po usmażeniu przełóż mięso do reszty składników, dokładnie wymieszaj i gotuj całość, aż kapusta nabierze wystarczającej miękkości. Podawaj bigos staropolski ze świeżym chlebem na zakwasie. Smacznego.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawostek kulinarnych, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak zrobić bigos z pieczarek według przepisu siostry Anastazji. Ten tekst zdradza przepis na gołąbki z mielonym mięsem i papryką.

Bigos

Źródło zdjęcia: canva/ankub, Getty Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: newsy.gotujmy.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy