Napar z banana, cynamonu i wody - przepis na "eliksir zdrowia"
Banany wypełnione są po brzegi witaminami i minerałami, które konieczne są do prawidłowej pracy wszystkich narządów wewnętrznych w naszych ciałach . Okazuje się, że można przygotować je w sposób, który zwiększa ich działanie.
Podczas gotowania bananowego naparu, wyciągamy mikroelementy z owoców, które przenikają do wody. P rzyswajanie rozpuszczalnych substancji w wodzie jest znacznie prostsze i efektywniejsze, gdy te już się w tej wodzie znajdują, a nasz organizm nie musi wykonywać dodatkowej pracy.
Banany podane w nowatorski sposób
Banany wypełnione są pektynami, czyli formą błonnika, który jest wyjątkowo zdrowy. Pektyny mają właściwości obniżające poziom złego cholesterolu i zwiększające poziom dobrego cholesterolu. Pomagają także schudnąć, dzięki wywołaniu uczucia sytości po spożyciu.
Co więcej, w owocu ważącym około 100 gramów, znajduje się aż 358 mg potasu. Taka ilość sprawia, że produkt ten jest w zdecydowanej czołówce, jeżeli chodzi o składniki diety pozytywnie wpływające na układ krążenia oraz mięsień sercowy.
W owocach tych można znaleźć ogromne pokłady magnezu, dlatego zaleca się go praktycznie każdej osobie, nawet zdrowej . Minerał ten potrzebny jest do odpowiedniej pracy układu nerwowego, dlatego wystarczający poziom magnezu jest wyjątkowo ważny.
Chcesz poznać więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów i gastronomii? Zajrzyj do tego artykułu , w którym wyjawiamy doskonałe promocje dostępne od jutra w Biedronce i Lidlu. Tutaj z kolei prezentujemy wyzwanie, jakiego podjął się pewien youtuber - zjadł on najostrzejszą pizzę w Polsce i wygrał 1500 złotych.
Przepis na bananowy napar
Składniki:
-
1 banan
-
laska cynamonu
-
200 ml wody
-
łyżka miodu
Banany obierz ze skórki i pokrój w cienkie plasterki. Wodę wlej do rondelka i doprowadź ją do wrzenia. Następnie wrzuć do niej pokrojone plastry owocu oraz laskę cynamonu. Gotuj całość przez około 5 minut, aż banan zacznie się rozpadać, a powietrzu unosić piękny cynamonowy aromat.
Zdejmij garnek z gazu i odstaw do ostudzenia. Przecedź napar przez gazę lub sitko, posłodź miodem i włóż do lodówki. Pij jedną szklankę tego specyfiku codziennie przed snem, a spektakularne efekty szybko się pojawią. Warto dodawać do takiego napoju starsze banany, których mało kto chce zjeść.
Takie przejrzałe owoce zawierają znacznie więcej substancji walczących z nowotworami i cukru, przez co napój może być o wiele zdrowszy i smaczniejszy.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: Przepisy Teściowej