Smakosze.pl Produkty Napar z banana, cynamonu i wody - przepis na "eliksir zdrowia"
kuppa_rock, Getty Images Pro

Napar z banana, cynamonu i wody - przepis na "eliksir zdrowia"

26 kwietnia 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Banany wypełnione są po brzegi witaminami i minerałami, które konieczne są do prawidłowej pracy wszystkich narządów wewnętrznych w naszych ciałach . Okazuje się, że można przygotować je w sposób, który zwiększa ich działanie.

Podczas gotowania bananowego naparu, wyciągamy mikroelementy z owoców, które przenikają do wody. P rzyswajanie rozpuszczalnych substancji w wodzie jest znacznie prostsze i efektywniejsze, gdy te już się w tej wodzie znajdują, a nasz organizm nie musi wykonywać dodatkowej pracy.

Banany podane w nowatorski sposób

Banany wypełnione są pektynami, czyli formą błonnika, który jest wyjątkowo zdrowy. Pektyny mają właściwości obniżające poziom złego cholesterolu i zwiększające poziom dobrego cholesterolu. Pomagają także schudnąć, dzięki wywołaniu uczucia sytości po spożyciu.

Co więcej, w owocu ważącym około 100 gramów, znajduje się aż 358 mg potasu. Taka ilość sprawia, że produkt ten jest w zdecydowanej czołówce, jeżeli chodzi o składniki diety pozytywnie wpływające na układ krążenia oraz mięsień sercowy.

W owocach tych można znaleźć ogromne pokłady magnezu, dlatego zaleca się go praktycznie każdej osobie, nawet zdrowej . Minerał ten potrzebny jest do odpowiedniej pracy układu nerwowego, dlatego wystarczający poziom magnezu jest wyjątkowo ważny.

Chcesz poznać więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów i gastronomii? Zajrzyj do tego artykułu , w którym wyjawiamy doskonałe promocje dostępne od jutra w Biedronce i Lidlu. Tutaj z kolei prezentujemy wyzwanie, jakiego podjął się pewien youtuber - zjadł on najostrzejszą pizzę w Polsce i wygrał 1500 złotych.

Przepis na bananowy napar

Składniki:

  • 1 banan

  • laska cynamonu

  • 200 ml wody

  • łyżka miodu

Banany obierz ze skórki i pokrój w cienkie plasterki. Wodę wlej do rondelka i doprowadź ją do wrzenia. Następnie wrzuć do niej pokrojone plastry owocu oraz laskę cynamonu. Gotuj całość przez około 5 minut, aż banan zacznie się rozpadać, a powietrzu unosić piękny cynamonowy aromat.

Zdejmij garnek z gazu i odstaw do ostudzenia. Przecedź napar przez gazę lub sitko, posłodź miodem i włóż do lodówki. Pij jedną szklankę tego specyfiku codziennie przed snem, a spektakularne efekty szybko się pojawią. Warto dodawać do takiego napoju starsze banany, których mało kto chce zjeść.

Takie przejrzałe owoce zawierają znacznie więcej substancji walczących z nowotworami i cukru, przez co napój może być o wiele zdrowszy i smaczniejszy.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Przepisy Teściowej

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy