Przepis na błyskawiczny żurek na Wielkanoc. Cudowna zupa w 40 minut
Za chwilę zdradzimy wam przepis na błyskawiczny żurek na Wielkanoc. Ta cudowna zupa powstanie w 40 minut. Będziecie więc mogli ją przygotować, gdy zabraknie wam czasu na gotowanie tradycyjnej zupy. Nasz żurek smakiem nie będzie ustępować jego długo przyrządzanej wersji.
Przed Świętami jest zwykle tyle pracy, że nie wiadomo, w co włożyć ręce. Trzeba posprzątać, zrobić zakupy, ugotować potrawy i upiec ciasta. Z tego powodu chętnie korzystamy z szybkich i nieskomplikowanych przepisów. Im bowiem mniej czasu stracimy na pichcenie, tym więcej zostanie nam na sprzątanie i na odrobinę odpoczynku.
Przepis na błyskawiczny żurek na Wielkanoc
Składniki:
-
20 dag wędzonego boczku
-
2 łyżki oleju
-
1 cebula
-
2 ząbki czosnku
-
6 białych kiełbas
-
1,5 l wody
-
2 listki laurowe
-
po 4-5 ziaren ziela angielskiego i czarnego pieprzu
-
ok. 1/2 l zakwasu na żur
-
tarty chrzan
-
majeranek
-
sól, pieprz
-
150 ml gęstej śmietany
Przygotowanie żurku
Boczek pokrój w kostkę, podsmaż go w garnku na oleju. Dodaj pokrojoną w kostkę cebulę oraz posiekany czosnek. Chwilę przesmaż, mieszając.
Do garnka dodaj kiełbasę, całość zalej wodą. Dodaj listki laurowe, ziarna ziela i pieprzu. Gotuj na niedużym ogniu ok. 20 minut.
Do wywaru wlej zakwas, dodaj też 1-2 łyżki chrzanu i majeranek, a także trochę soli i pieprzu. Gotuj całość jeszcze ok. 15 minut.
Śmietanę rozmieszaj z częścią gorącego wywaru, wlej do zupy. Wymieszaj, gotuj kilka minut. Żurek dopraw do smaku.
Po więcej inspiracji na pyszny żurek zapraszamy na naszą stronę. Znajdziesz tu np. przepis Okrasy na żurek łemkowski , a także poznasz recepturę na wegański żurek .
Źródło zdjęcia: canva/DIMUSE
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Jak usmażyć pierogi, żeby były złociste? Wyjaśniamy krok po kroku
-
Najgorsze błędy popełniane podczas robienia sałatki jarzynowej. Koniecznie ich unikaj
-
Delikatne i soczyste pulpety w sosie koperkowym. Przepis na tani i prosty obiad
Źródło: kobieta.onet Zapraszamy na nasz Instagram