Smakosze.pl Przepisy Przepis na błyskawiczny żurek na Wielkanoc. Cudowna zupa w 40 minut
canva/Shaiith

Przepis na błyskawiczny żurek na Wielkanoc. Cudowna zupa w 40 minut

26 marca 2022
Autor tekstu: Renata Materlińska

Za chwilę zdradzimy wam przepis na błyskawiczny żurek na Wielkanoc. Ta cudowna zupa powstanie w 40 minut. Będziecie więc mogli ją przygotować, gdy zabraknie wam czasu na gotowanie tradycyjnej zupy. Nasz żurek smakiem nie będzie ustępować jego długo przyrządzanej wersji.

Przed Świętami jest zwykle tyle pracy, że nie wiadomo, w co włożyć ręce. Trzeba posprzątać, zrobić zakupy, ugotować potrawy i upiec ciasta. Z tego powodu chętnie korzystamy z szybkich i nieskomplikowanych przepisów. Im bowiem mniej czasu stracimy na pichcenie, tym więcej zostanie nam na sprzątanie i na odrobinę odpoczynku.

Przepis na błyskawiczny żurek na Wielkanoc

Składniki:

  • 20 dag wędzonego boczku

  • 2 łyżki oleju

  • 1 cebula

  • 2 ząbki czosnku

  • 6 białych kiełbas

  • 1,5 l wody

  • 2 listki laurowe

  • po 4-5 ziaren ziela angielskiego i czarnego pieprzu

  • ok. 1/2 l zakwasu na żur

  • tarty chrzan

  • majeranek

  • sól, pieprz

  • 150 ml gęstej śmietany

Przygotowanie żurku

Boczek pokrój w kostkę, podsmaż go w garnku na oleju. Dodaj pokrojoną w kostkę cebulę oraz posiekany czosnek. Chwilę przesmaż, mieszając.

Do garnka dodaj kiełbasę, całość zalej wodą. Dodaj listki laurowe, ziarna ziela i pieprzu. Gotuj na niedużym ogniu ok. 20 minut.

Do wywaru wlej zakwas, dodaj też 1-2 łyżki chrzanu i majeranek, a także trochę soli i pieprzu. Gotuj całość jeszcze ok. 15 minut.

Śmietanę rozmieszaj z częścią gorącego wywaru, wlej do zupy. Wymieszaj, gotuj kilka minut. Żurek dopraw do smaku.

Po więcej inspiracji na pyszny żurek zapraszamy na naszą stronę. Znajdziesz tu np. przepis Okrasy na żurek łemkowski , a także poznasz recepturę na wegański żurek .

smażenie wędliny
smażenie wędliny

Źródło zdjęcia: canva/DIMUSE

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kobieta.onet Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy