Przepis na rozpływające się w ustach ciasto bez pieczenia. Słynne tiramisu zrobisz dosłownie w kwadrans
Znacie tiramisu? Tradycyjny, włoski deser dosłownie rozpływa się w ustach, a jego przygotowanie zajmuje dosłownie kwadrans. Włoska wersja ciasta bez pieczenia doskonale smakuje o każdej porze roku, lecz o kawowych nutach marzymy zwłaszcza teraz, w mało energetyczne dni. Koniecznie przygotujcie słynny rarytas - rodzina będzie zachwycona.
Włoskie tiramisu to jeden z tych deserów, czy też ciast bez pieczenia, które można jeść codziennie i nigdy się nie znudzi. Jest delikatne, puszyste i lekkie jak chmurka. Delikatny smak kremu z mascarpone przełamany jest mocną, aromatyczną kawą z dodatkiem likieru migdałowego. Przysłowiową wisienką na torcie jest ciemne kakao, którym oprószamy cały deser tuż przed podaniem.
Przepisów na tiramisu znajdziemy wiele, jednak nie każdy wie, że tradycyjny deser ze słonecznej Italii przygotowujemy z mascarpone, cukru, żółtek i białek. Nie dodajemy do niego śmietany kremówki, ani żelatyny . Krem na tiramisu ma być puszysty i bardzo delikatny, ponieważ to kawa gra tu pierwsze skrzypce i musi być dobrze wyczuwalna.
Kawa do tiramisu musi być czarna, mocna i bardzo aromatyczna. Do ostudzonego napoju dodajmy kilka łyżek włoskiego likieru Amaretto, który wzmocni walory smakowe i doda migdałowej nuty. Nasączone w kawie i likierze biszkopty będą smakować rewelacyjnie i doskonale połączą się z delikatnym kremem.
Rozpływające się w ustach tiramisu, czyli włoski deser bez pieczenia
Składniki (forma o wymiarach 20x 22 cm):
-
około 250 g podłużnych biszkoptów
-
250 ml mocnej, czarnej kawy
-
5-6 łyżek likieru Amaretto
-
500 g schłodzonego mascarpone
-
4 jajka M w temperaturze pokojowej
-
5 łyżek cukru pudru
-
kakao do posypania
Jak zrobić klasyczne, włoskie tiramisu?
Zaparzoną kawę wlej do miseczki, ostudź, następnie dodaj Amaretto i wymieszaj. Jajka umyj i sparz, następnie oddziel białka od żółtek. Żółtka ubij z cukrem pudrem na parze, aż powstanie puszysty krem. Wystudzoną masę zmiksuj z mascarpone.
Białka ubij na sztywną pianę, dodaj do kremu, delikatnie wymieszaj łyżką. Formę wyłóż papierem do pieczenia lub folią spożywczą. Biszkopty namocz w kawie z likierem, wyłóż nimi dno formy.
Na biszkopty wyłóż połowę kremu i przykryj nasączonymi w kawie biszkoptami. Następnie wyłóż resztę masy, wyrównaj i wstaw do lodówki na minimum 5 godzin. Przed podaniem deser solidnie oprósz kakao. Smacznego.
Ciasta bez pieczenia są bardzo popularne. Polecam również ciasto malinowa chmurka bez pieczenia oraz ciasto mars o smaku popularnego batona. Ciasta będą gotowe w kilka chwil.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
1 dodatkowa czynność polepszy smak ziemniaczanego farszu na pierogi. Już nie zrobisz inaczej
-
Przebojowe naleśniki zrobisz ze zdrowego składnika. Rewolucja w kuchni gwarantowana
-
Wielu Polaków popełnia błąd podczas robienia kotletów mielonych. Chodzi o namaczanie bułki
Źródło: domowe-wypieki