Smakosze.pl Przepisy Przepis na domową herbatę imbirową
canva/Olga Kriger

Przepis na domową herbatę imbirową

6 kwietnia 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Imbir można bez problemów kupić we właściwie każdym sklepie, dlatego coraz chętniej korzystamy z jego ostrego smaku i cennych właściwości. Coraz więcej osób poznaje też jego zalety, dzięki czemu chętniej dorzucamy go do wody z cytryną czy wielu innych napojów.

Poniżej chcemy pokazać wam, w jaki sposób można spożywać imbir, aby zachować zarówno jego walory smakowe, jak i właściwości lecznicze. Doskonałą metodą jest najprostsza herbata, która dodatkowo świetnie rozgrzewa - sama w sobie jest wszak gorąca.

Źródło: artoxana z Pixabay

Imbir pod postacią herbaty

Nie każdy lubi smak surowego imbiru - jest wyjątkowo ostry i intensywny, przez co ma zdolność przejmowania smaków innych składników. Jest na to na szczęście doskonały sposób. Wystarczy zagotować go w wodzie, dzięki czemu zmniejszy się jego siła.

Imbir jest ogromna skarbnica witaminy C, dlatego w czasie obniżonej odporności jest zdecydowanie wskazany. Olejki eteryczne w tym korzeniu działają także pobudzająco na metabolizm, więc suplementowanie go podczas chudnięcia może przynieść niezłe efekty.

Imbir znany jest także jako lekarstwo na chorobę lokomocyjną. Wyciąg z imbiru łagodzi mdłości wywołane zdezorientowanym błędnikiem. Co więcej, środki z tą rośliną są naturalne, co zawsze będzie lepsze niż wymyślona i wyprodukowana w laboratorium niezdrowa chemia.

Chcesz poznać więcej doskonałych przepisów, na kulinarne perełki? Zajrzyj do tego tekstu , w którym zdradzamy jak usmażyć idealną jajecznicę. W tym artykule prezentujemy recepturę na klasyczne amerykańskie naleśniki, za którym szczególnie szaleją dzieci.

Przepis na herbatę z imbirem

Składniki:

  • 2 cm kawałek imbiru

  • łyżka miodu

  • łyżka czarnej herbaty

  • woda

Zacznij od obrania imbiru. Łatwo udaje się tego dokonać przy pomocy łyżki, którą należy zeskrobać skórkę. Gdy korzeń będzie obrany, pokrój go na cienkie plastry lub w drobną kostkę. Wlej wodę do garnka i postaw go na średnim ogniu.

Gdy woda zacznie się gotować, wrzuć do niej imbir. Gotuj całość przez 5 minut i zdejmij z ognia. Zalej herbatę gorącą wodą i odstaw do zaparzenia na 4 minuty. Przecedź napar przez sitko, a gdy delikatnie ostygnie, dodaj miód. Wymieszaj do rozpuszczenia i pij, gdy jest jeszcze gorąca.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: beszamel.se

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy