Na jakich oczkach ścierać ziemniaki na placki ziemniaczane?
Wyśmienite placki ziemniaczane potrafią przyprawić o szybsze bicie serca. Ich walory smakowe są doceniane przez wielu wielbicieli swojskich smaków. Jedną z najbardziej pożądanych cech jest chrupkość. W jaki sposób ją osiągnąć?
Placki ziemniaczane będą chrupiące jak nigdy
Bez wątpienia placki ziemniaczane są wyjątkowym specjałem, któremu nie potrafią się oprzeć nawet najbardziej wybredni spośród smakoszy. Jakiś czas temu przedstawialiśmy przepis na ich rosyjską odsłonę. Dziś skupimy się na klasycznej wersji, która powinna cechować się chrupiącą konsystencją.
Źródło: obraz rConceptz z Pixabay
Jeśli chcesz, aby placki ziemniaczane wyróżniały się chrupkością, wówczas zetrzyj ziemniaki na tarce o dużych oczkach. Ziemniaki oporządzone w ten sposób będą smażyły się inaczej niż jednolita masa.
Chrupiące placki ziemniaczane można z łatwością przygotować w domowym zaciszu. Nawet osoby, które unikają kuchennych aktywności, poradzą sobie z tą recepturą. Najpierw musimy zaopatrzyć się w odpowiednie składniki. Nic nie powinno być większym zaskoczeniem.
1 kg ziemniaków
cebula
2 jajka
sól
pieprz
olej do smażenia
Placki ziemniaczane w przepysznej odsłonie
Na początku obieramy ziemniaki i ścieramy je na tarce o grubych oczkach. Rozdrobnione bulwy odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie lekko odciskamy nadmiar wody. Cebulę również trzemy na tarce. Tym razem o małych oczkach. Dodajemy ją do ziemniaków.
Ziemniaki wzbogacamy o jajka i mąkę. Całość starannie mieszamy. Na samym końcu dodajemy sól i pieprz. Z powstałej masy formujemy placki ziemniaczane i smażymy je na rozgrzanym oleju. Wystarczy kilka minut na każdą stroną.
Tak przygotowane placki ziemniaczane wykładamy na papierowe ręczniki. Po odsączeniu z tłuszczu serwujemy je najbliższym. Smakują dobrze również z dodatkiem cukru. Jednak nic nie stoi na przeszkodzie, aby zastosować inne dodatki. Warto oprószyć je startym parmezanem.
Smakowite placki ziemniaczane w tej odsłonie powinny sprostać wymagającym smakoszom. Jako dodatek możemy wybrać również sos pomidorowo-paprykowy. Przepis na taki smakołyk prezentowaliśmy już wcześniej.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: smaker.pl