Dietetyk wskazuje produkty, których nie powinno się jeść
Świąteczne ucztowanie często kończy się jednym postanowieniem - czas na dietę. Wiele osób decyduje się na ograniczenie spożywania niezdrowych produktów, zmniejszenie kalorii i rozpoczęcie chudnięcia, aby na lato wyglądać szczuplej. Okazuje się, że nie każdy dietetyczny produkt faktycznie taki jest.
Dietetycy mają sporą wiedzę na temat żywienia człowieka, dlatego są zazwyczaj bardziej świadomi tego, co jedzą. Portal Onet przygotował, wraz z dietetykiem klinicznym Michałem Wrzoskiem, zestawienie produktów, których skład jest na tyle zły, że specjaliści zajmujący się dietą nigdy by się na nie nie zdecydowali.
Zdrowa dieta bez chemii - czego nie jeść?
Wydawać by się mogło, że jogurty owocowe są źródłem wapnia, białka oraz cennych witamin, minerałów i błonnika - takie myślenie spowodowane jest obecnością owoców. Niestety znaleźć w nich można mnóstwo cukru, sztucznych barwników i zagęszczaczy, które nie są zdrowe.
Podobnie jest w przypadku hummusu, który reklamowany jest jako zdrowa przekąska z dużą ilością białka. Dostępny w sklepach gotowy hummus pełen jest soli, konserwantów i zagęszczaczy, które negatywnie wpływają na zdrowie organizmu.
Tortilla i warzywne chipsy
Pszenna biała tortilla sprawia wrażenie dobrego substytutu zwykłego pszennego białego chleba, z powodu swojej niewielkiej grubości. Skład meksykańskiego placka ze sklepu jest bardzo długi i pełen chemii, więc znacznie lepiej jest zjeść zwykły polski chleb.
Chcesz poznać więcej ciekawych wiadomości ze świata kulinariów? Sprawdź ten artykuł, w którym zdradzamy rady Roberta Makłowicza, które pozwolą ugotować najlepsze parówki. W tym tekście z kolei prezentujemy sposoby pozwalające na wyeliminowanie problemu pękających skorupek jaj podczas gotowania.
Jeśli kupujesz chipsy warzywne, które nie są zrobione z ziemniaków, ciągle zajadasz się smażoną na głębokim tłuszczu przekąską. Podczas smażenia wytwarzają się izomery trans kwasów tłuszczowych - te źle wpływają na układ krwionośny. Dobrą alternatywą jest samodzielne przygotowanie takich chipsów w domu przy użyciu piekarnika.
Granola oraz batony białkowe są najbardziej mylące
Batony białkowe najczęściej wybierane są przez ludzi aktywnych fizycznie - ci w smaczny, szybki i wygodny sposób chcą uzupełnić nimi wysoką podaż na białko. Do ich produkcji często wykorzystuje się silne konserwanty, utrwalacze i inne substancje, które nie są zdrowe.
Granola w zamyśle ma składać się z otrębów, orzechów, miodu i suszonych owoców, lecz najczęściej zrobiona jest głównie z ogromnej ilości cukru. Zamiast niej o wiele zdrowiej jest zmieszać w misce płatki owsiane z ulubionymi dodatkami, co wyjdzie także znacznie taniej.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: zywienie.medonet.pl