Przepis na domowy przecier pomidorowy. W sklepach nie dostaniesz lepszego, smakuje obłędnie
Domowy przecier pomidorowy przyda się nie raz. Warto go przygotować zwłaszcza latem, gdy pomidory są w sezonie i nie kosztują zbyt dużo. Mają też najlepszy smak, bo dojrzewały w słońcu. Receptura jest niezwykle prosta, a efekty zachwycające. Tak dobrego produktu nie kupicie w sklepie. Spróbujecie?
Domowy przecier pomidorowy można wykorzystać w wielu przepisach. Warto od razu zrobić większą ilość , by móc cieszyć się smakiem warzyw również zimą. Zwłaszcza że nie wymaga to zbyt wiele wysiłku. Wystarczy wybrać ładne owalne pomidory od sprawdzonego dostawcy i postępować zgodnie z naszymi prostym instrukcjami.
Przepis na pyszny domowy przecier pomidorowy
Oprócz warzyw przyda się duży garnek z nieco grubszym dnem, sitko, drewniana łyżka bądź tłuczek i kilka czystych słoików z nakrętkami.
Składniki:
-
3 kg pomidorów świeżych pomidorów malinowych lub gargamel
-
1 łyżeczka soli
Opcjonalne dodatki:
-
1 płaska łyżka cukru
-
1/4 łyżeczki kwasku cytrynowego lub 1-2 łyżeczki soku z cytryny
-
kilka rozdrobnionych ząbków czosnku
-
posiekana świeża bazylia
-
papryczka chilli w proszku, w płatkach lub świeża i posiekana
Jak zrobić domowy przecier pomidorowy? Przepis jest prosty
Przygotowanie przetworów rozpoczynamy od umycia warzyw. Kolejnym krokiem jest oczyszczenie pomidorów z szypułek i białych, twardych fragmentów. Po pokrojeniu ich w mniejsze kawałki przenosimy całość do garnka.
Wsypujemy sól, mieszamy i podgrzewamy na niewielkim ogniu do czasu, aż płyn nieco się zredukuje, a skórki zaczną od pomidorów odchodzić. Wtedy partiami przecieramy warzywa na sicie — chcemy oddzielić skórki i pestki, które po prostu wyrzucimy.
Tak powstałą pulpę jeszcze podgrzewamy, by nieco zgęstniała. Gdy uznamy, że konsystencja domowego przecieru pomidorowego nam odpowiada, dodajemy wybrane składniki podkręcające smak. Jeśli są płynne, warto go jeszcze przez chwilę podgotować.
Możemy też od razu zamknąć przecier w słoikach. Zróbmy to tak, aby na dnie żadnego z naczyń nie pozostawić pustych przestrzeni wypełnionych powietrzem. Dzięki szczelnemu wypełnieniu nic nie powinno się zepsuć. Mimo wszystko, gotowe przetwory warto poddać pasteryzacji — zabieg ten przedłuży ich świeżość.
Z domowego przecieru pomidorowego przygotujecie m.in. tę pyszną pomidorówkę . Sprawdzi się doskonale również jako baza do zrobienia sosu do pizzy. W tym artykule znajdziecie niezawodny przepis na przyrządzenie ciasta lepszego niż w niejednej pizzerii.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Jajecznica po szwedzku. Jest obłędnie puszysta dzięki 1 sztuczce
-
Ciasto bez pieczenia z 4 składników za 10 złotych. Prosty i tani deser
-
Uwielbiasz makrelę wędzoną? W mig zrobisz z niej tani pyszny posiłek dla całej rodziny